Над 65 млн. бежанци и разселени по света през 2015 г.

OFFNews 20 юни 2016 в 11:20 2786 0

Рекордните 65,3 млн. са били бежанците и разселените по света в края на 2015 г., съобщава в доклад Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). 

Това е най-високият брой, отчитан от агенцията, като за пръв път е премината границата от 60 млн. души. Според ООН един на всеки 113 човека в световен мащаб е разселен, бежанец или търси убежище.

Над половината от засегнатите са от три държави: Сирия, Афганистан и Сомалия.

"Повече хора са разселени от война или преследване и това само по себе си е притеснително, но факторите, застрашаващи бежанците, също се увеличават", обяснява върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Той обръща внимание на огромния брой бежанци, загиващи в морета, както и тези, спирани по сухопътните граници. По думите му затварянето на граници не решава проблема.

40,8 млн. от общия брой са разселени във вътрешността на собствената си страна, като най-много са в Колумбия - 6,9 млн. Бежанците наброяват 21,3 млн. души.

Най-много бежанци в световен мащаб е приела Турция, на чиято територия се намират 2,5 млн души. Ливан пък има най-много бежанци на глава от населението.  

Като тревожен факт ВКБООН отбелязва, че 51 на сто от всички бежанци са деца, много от тях отделени от семействата си или пътуващи сами

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови