Над 55 хил. мигранти напуснали Германия доброволно през 2016-та

OFFNews Последна промяна на 28 декември 2016 в 07:53 7210 1

През 2016 г. общо 55 хил. мигранти и търсещи убежище са напуснали пределите на ФРГ доброволно – рекордно висок брой за последните 16 г., съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, цитирани от "Фокус". 

По данни на Федералната служба за миграция и бежанци по-голямата част от напусналите са граждани на държавите от Западните Балкани, които нямат шанс за по-нататъшно пребиваване на територията на Германия. В замяна на решението си доброволно да се върнат в страните си на произход, мигрантите няма да бъдат наказвани със забрана за повторно влизане във ФРГ. От своя страна пък властите спестяват разходи по депортацията им.

Най-голямата група, напуснала Германия до ноември тази година, е албанската – 15 хил. граждани на балканската страна са се прибрали обратно в страната си. Следва групата на сърбите, която е съставена от около пет хиляди души. Ръст е регистриран и при доброволното напускане на Германия от афганистанци, иракчани и иранци. Конкретно за афганистанците броят на предприелите пътуване назад към родината си се е увеличил 10 пъти, в сравнение с данните за предходната 2015 г.