Над 200 масови гроба, оставени от ДАЕШ, са открити в Ирак

OFFNews 06 ноември 2018 в 15:37 3229 0

Повече от 200 масови гроба, погребали хиляди тела, са открити в зоните в Ирак, контролирани преди от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщи Би Би Си.

Разследване на ООН разкрило гробове в северните и западните иракски провинции Нинава, Киркук, Салахудин и Ал Анбар. Предполага се, че в тях са погребани между 6 и 12 хиляди жертви на Ислямска държава.

Терористите окупираха части от Ирак през 2014 г., след което наложиха брутална власт, убивайки всеки застанал срещу тях.

В последствие ДАЕШ беше отблъсната от водената от САЩ въздушна кампания, подкрепена от иракското правителство с наземна войска. 

Намерените останки съдържат значими доказателства, които не само ще спомогнат за идентифициране на жертвите, но и за повдигане на обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

"Масовите гробове са свидетелство за мъчителните човешки загуби, за дълбокото страдание и шокиращата жестокост", заяви Ян Кубиш, който е представител на генералния секретар на ООН за Ирак.

Според него установяването на обстоятелствата около масовите убийства е важна стъпка в осигуряването на правото на истина и справедливост за опечалените близки.

Ирак обяви победа над ДАЕШ през декември миналата година, но терористите все още контролират части от територията в Сирия, като продължават да поемат отговорност за отвличания и бомбени взривове в цялата страна. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II