Над 200 хил. тона частици от автомобилни гуми се пренасят чрез вятъра в световния океан годишно

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2020 в 15:33 2361 0

Снимка Pixabay

Над 200 000 тона миниатюрни пластмасови частици се пренасят чрез вятъра от пътищата по света в океана всяка година, предаде "Гардиън".

Пренасяните от вятъра микропластмаси са по-голям източник на замърсяване на световния океан от отпадъците, които се пренасят от реките, установи проучване на специалисти от Норвежкия институт за изследване на въздуха.

Анализът е съсредоточен върху малките частици, които са отделяни от автомобилните гуми и спирачните дискове при износването им. Според изчисленията на специалистите всяка година се отделят 550 000 тона частици, по-малки от 0,01 мм и почти половината от тях отиват в океана.

Над 80 000 тона, пренасяни от вятъра частици падат върху покрити с лед и сняг територии и вероятно те допринасят за бързото топене, тъй като тъмните частици абсорбират слънчевата светлина.

Малките частици пластмаса са замърсителите на цялата планета - от арктическия сняг и алпийските почви до дълбините на океана. Пластмасата може да съдържа токсични химикали и вредни микроби и е доказано, че те вредят на морските обитатели.

Хората ги поглъщат чрез водата, храната и ги вдишват, но ефектът върху човешкия организъм още не е изследван.

"Пътищата са значим източник на микрочастици пластмаса за отдалечените райони, в това число и на океаните", заяви ръководителят на изследването Андреас Щол от Норвежкия институт за изследване на въздуха.

Според него автомобилната гума губи средно около 4 кг от теглото си, докато е в употреба. Той обясни, че това е огромно количество пластмаса в сравнение например с дрехите, чиито фибри често биват откривани в реките.

Досега на въздушното пренасяне на частиците не е обръщано особено внимание, защото за да се пренесат по този начин, те трябва да са наистина малки и е трудно да бъдат идентифицирани като пластмаси.

"Най-малките частици вероятно са най-важни от гледна точка на здравето и екологичните последици, защото можем да ги вдишваме и вероятно могат да проникват и в кръвоносната система", казва ученият.

Резултатите от изследването показват, че най-дребните частици могат да летят във въздуха до месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови