Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Над 113 хил. души са задържани в Турция за връзки с Гюлен

OFFNews Последна промяна на 03 април 2017 в 07:49 2715 0

Над 113 хил. души са задържани в Турция за връзки с Гюлен

Броят на задържаните в Турция за осемте месеца след опита за преврат достигна 113 хиляди души. Те са обвинявани във връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, когото Анкара смята за отговорен за организацията на миналогодишния опит за преврат, съобщава БНР.

Почти 50 хиляди от арестуваните остават в ареста, съобщи вътрешният министър на страната Сюлейман Сойлу. В интервю за местна телевизия министърът заяви, че към момента арестуваните са 47 155, над 23 хил. души са били освободени, около 49 000 са били пуснати под съдебен контрол, а 863 души са бегълци.

Остават в затвора и 21 турски журналисти, обвинени от Анкара в тероризъм, като това се случва въпреки решението на съда в Истанбул от 31 март - те да бъдат освободени до началото на процеса.

В неделя в реч пред кюрдското малцинство в Диарбекир президентът Реджеп Тайип Ердоган нареди Европа сред местата, които "произвеждат" терористи:

"Ако е казал Господ, ще короноваме реформите на 16-и април. Нека мощният глас "Да" да отекне от Диарбекир толкова силно, че сърцата на онези в Кандил, Пенсилвания и Европа се качат в гърлата им", заяви Ердоган.

Междувременно в Истанбул лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че неограничената и безконтролна власт в ръцете на когото и да било, би била катастрофа за Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови