Над 100 души арестуваха в Салвадор за кредитни измами

OFFNews 18 юли 2023 в 07:55 435 0

затвор

Снимка Pixabay

Затвор

Салвадорските власти са арестували 110 души, предимно колумбийци, по обвинения, че са част от мрежа за пране на пари, която е измамила хиляди граждани на Салвадор, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

„Установено е съществуването на престъпна организация, формирана от чужденци, предимно от колумбийска националност“, обясни на пресконференция главният прокурор Родолфо Делгадо, като уточни, че разследването е извършено „през последните дни“.

Арестувани са 105 колумбийци, аржентинец, гватемалец и трима салвадорци.

Някои са бивши войници или бивши полицаи, влезли в Салвадор „като туристи“ и предлагали кредити на клиентите си, без да са регистрирани в регулатора на финансовата система.

Парите, отпуснати на кредит, са влизали в Салвадор под формата на „парични преводи или банкови транзакции“ от чужбина, уточни Делгадо.

Мрежата предлагала кредити с 20 процента лихва и клиенти, които просрочвали изплащането, получавали заплахи или ставали жертва на кражба на „самоличност" от престъпниците за получаване на достъп до техните банкови сметки или карти и изпращане на парите в чужбина, според властите.

„Когато жертвите не могат да платят, събирачите на дългове използват заплахи и след това се преструват, че искат да им помогнат, като им казват, че дългът им ще бъде опростен, ако отворят банкови сметки и дадат всичките си кодове за достъп“, обясняват в съвместно прессъобщение полицията и прокуратура.

От 2021 г. мрежата е изпратила „повече от 20 млн. долара“ в Колумбия, каза прокурор Делгадо.

Според министъра на правосъдието Густаво Виляторо арестуваните 110 души са част от структурата "Гота а гота" ("Капка по капка"), произлязла от колумбийски картели през 1998 г. и действаща в няколко държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика