Над 100 арестувани на протест срещу ''монархическата'' власт на Путин в Русия

OFFNews 16 юли 2020 в 07:06 3670 1

Снимка БТА/AP, архив

Над 100 души бяха арестувани снощи на протест в Русия против конституционните промени, превръщащи Владимир Путин в господар на Руската федерация до 2036 г. Те бяха прокарани след спорен референдум с резултат 77,92% "за" промените. Опозицията оспорва честността на провеждането му.

Задържаните от полицията в Москва са участници в протеста на опозицията срещу конституционните промени в Русия, съобщи организацията ОВД-Инфо, цитирана от Франс прес и БНР.

Около 500 демонстранти, много от които носеха маски с изписана на тях думата „не“, скандираха за оставка на президента Владимир Путин и издигнаха плакати с лозунги срещу реформите. Късно вечерта, след протестно шествие по един от големите булеварди на руската столица, хората бяха обградени от полицията и започнаха арести.

Измененията в руската конституция ще дадат на Владимир Путин правото да управлява още два президентски мандата. Опозиционни активисти твърдят, че вотът е бил нелегитимен и че е време Путин, който управлява Русия от над две десетилетия, да се оттегли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови