Над 10 хил. души на протест в Атина срещу нови мерки за икономии

ОFFNews 15 януари 2018 в 21:46 2775 1

Снимка ЕПА

Над 10 000 души протестираха пред парламента в Атина след като правителство прие проектозакон за нови мерки за икономии.

Предвиждат се фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната програма за страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Проектът беше одобрен с мнозинство в 300-местния парламент, докато хиляди хора протестираха пред сградата на законодателния орган срещу болезнените мерки.

В един момент около стотина крайнолеви демонстранти започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни срещу полицията, която беше образувала кордон около парламента. Полицията отговори със сълзотворен газ и шокови гранати.

Мярката от пакета с реформи, породила най-големи критики и протести, е тази за затягане на правото на стачкуване. Сред стотината други разнородни мерки, има и такава за принудително продаване на онлайн търг на имущество, по-специално недвижимо, принадлежащо на длъжници, които не могат да възстановят на кредиторите дължимите суми.

В пленарната зала гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли твърдо критиките срещу законопроекта, идващи по-специално от синдикатите, според които правителството се готви да ограничи стачките.

"Това е една безсрамна лъжа да се твърди, че правителството прилага изискванията на кредиторите и на шефовете на компании, за да дерегулира пазара на труда", каза Ципрас.

"Стачките не се премахват, нито пък са застрашени от това правителство", допълни той.

"Днешното гласуване е от ключово значение за ускоряване на излизането на страната от спасителния план след седем месеца", заяви Ципрас.

Гласуването бе съпътствано и от стачка по призива на много синдикати. Тя доведе до огромни задръствания в Атина, до спиране на обществения транспорт. Стачката на авиодиспечерите пък наруши въздушния трафик.

След вота днес в парламента Атина се надява на 22 януари европейските министри на финансите да одобрят изплащането на 4,5 милиарда евро помощ за Гърция.

Вотът днес постави края и на една стара практика в парламента, датираща от няколко десетилетия. 300-те депутати, извиквани един по един по азбучен ред, трябваше досега да казват "да" или "не" при назоваване на името им. Тази процедура отнемаше най-малко час всеки път. Сега те вече ще гласуват едновременно чрез електронна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

16.01 2018 в 09:43

И сега опасната крайно-лява организация СИРИЗА, за която толкова ни предупреждаваха от Капитал и ИПИ, налага същите мерки като предишното "правилно" правителство.