Клетвата на Байдън: първата реч, Лейди Гага и Дженифър Лопес (снимки и видео)

Екип на OFFNews 20 януари 2021 в 15:54 8258 0

Снимка whitehouse.gov

Джо Байдън положи клетва за вярност към конституцията и своята страна като 46-ия президент на САЩ на тържествената церемония на площадката пред Капитолия във Вашингтон.

На клетвата присъстваше и досегашният вицепрезидент Майк Пенс със съпругата си. Пенс не отиде на прощалната церемония с Доналд Тръмп във военновъздушната база Андрюс край Вашингтон. 

Бившият вече държавен глава наруши отдавнашната традиция и не дойде на клетвата пред Капитолия. Заедно със семейството си Тръмп отлетя към имението "Мар а Лаго" в щата Флорида.

Хронология на събитията:

19:15 ч. българско време (12:15 ч. вашингтонско време) Американският кънтри певец Гарт Брукс изпълни песента Amazing Grace.

18:53 ч. българско време (11:53 ч. вашингтонско време) В първата си реч като президент на САЩ Джо Байдън заяви:

"Това е денят на Америка, това е денят на демокрацията. Днес ние приветстваме каузата на демокрацията. Един народ и неговата воля е чута, волята на народа е изпълнена – отново и отново. Демокрацията тържествува. Сега на тази свещена земя преди няколко дни имаше издевателства, които се опитаха да подринат демокрацията. Гледаме напред! Можем да бъдем храбри и следва да бъдем. Поемаме щафетата занапред. Знам силните страни на нашата нация, както знае и президентът Картър, с когато говорих снощи, но не може да бъде с нас поради възрастта си.

Ние сме една велика нация и сме се доказали като такива – и в мирно време, и във война. Има много възможности и много предизвикателства, които трябва да се поемат. Много малко хора в нашата история са имали по-тежки предизвикателства пред себе си, отколкото ние днес. Този вирус, който взе повече жертви в Америка, отколкото през Втората световна война. Много хора загубиха работа си, много фирми са закрити.

Трябва да гледаме напред - към бъдещето на Америка. Трябва да следваме основното за всяка демокрация – сплотеността. Днес моята цел е да сплотя Америка и нашия народ. Сплотени срещу враговете, които са изправени пред нас, хората, които искат насилие, силите, които предизвикват безработица. Можем да дадем на нашите деца едно добро образование, здравеопазване на нашия народ, можем да дадем на всички расово равенство.

Като става дума за сплотеност, знам, че насилието е залегнало дълбоко в нацията, но това не е нещо ново. Нашата история е една постоянна борба между американския идеал и суровата реалност на расизъм, демонизация и омраза. Победата никога не е сигурна. Успяхме да спечелим две световни войни и да надвием голямата депресия. В тези моменти американците са се сплотявали, за да следват американските идеали.

Нека да престанем да се надвикваме, защото без единство няма мир, няма напредък. Има умора и нерви. Няма нация, а само хаос. Това е нашият исторически момент – сплотеността е пътят напред. Следва да се възползваме от него. Сторим ли го, няма да провалим Америка.

Днес е време за едно ново начало. Нека покажем уважение. Всички различия не са причина за омраза. Трябва да отхвърлим културата, в която фактите се изкривяват и измислят. Нека да се възвисим над това. Нека се огледаме – стоим в сянката на Капитолия, строена, когато държавата е била на ръба.

Днес встъпи в длъжност Камала Харис - първата дама вицепрезидент на САЩ. Гледаме към военното гробище - и нека да почиват в мир, спокойни, защото волята на народа е изпълнена. Насилието няма да спечели - нито днес, нито утре, нито когато и да било!

Благодаря на всички, които ни подкрепиха, а на останалите – слушайте, чуйте, нека имаме различия, защото това е демокрацията. Но правото да изразяваме позицията си по мирен начин е свещено. Различията не трябва да застрашават единството на Америка. Кълна се, че ще бъда президент на всички, без разлика. Ще се боря еднакво силно за тези, които не ме поддържат, както за тези, които ме подкрепят.

Разбирам, че много от моите сънародници гледат към бъдещето със страх, защото се тревожат за работата си, здравето си, за семействата си. Обещавам, че ще направя всичко възможно за тях. Трябва да сме сплотени като общество, да скъсаме с ненужните битки – градът срещу селото, консерваторите срещу либералите. Ако видим през погледа на другия, тогава може да научим много."

18:49 ч. българско време (11:49 ч. вашингтонско време) Джоузеф Р. Байдън положи клетва като 46-тия президент на САЩ.

"Аз, Джозеф Робинет Байдън-младши, тържествено се заклевам да изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати, и да влагам всичките си сили, за да пазя, защитавам и поддържам Конституцията на Съединените щати. И нека Бог да ми помага", произнесе той традиционните фрази на клетвата, повтаряйки ги след председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

През това време лявата ръка на 78-годишния нов президент бе поставена върху Библията, която държеше пред него съпругата му Джил Байдън.

На инаугурационната церемония присъстваха експрезидентите Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама, заедно с техните съпруги. Тук бе и досегашният вицепрезидент Майк Пенс със съпругата си, който не отиде на прощалната церемония с досегашния президент Доналд Тръмп.

18:45 ч. българско време (11:45 ч. вашингтонско време) Дженифър Лопес също взе участие в церемонията и изпълни популярната народна песен "This Land Is Your Land". Тя отправи послание за единство и справедливост на испански език.

18:42 ч. българско време (11:42 ч. вашингтонско време) Вицепрезидентът Камила Харис полага клетва. Тя е първата жена, заемаща този пост.

18:40 ч. българско време (11:40 ч. вашингтонско време) В началото на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Лейди Гага изпя химна на САЩ.

18:30 ч. българско време (11:30 ч. вашингтонско време): Фалшива тревога. Часове преди встъпването вдлъжност на Джо Байдън е отправена бомбена заплаха срещу Върховния съд на САЩ, съобщава АФП. "Получена е заплаха за бомба, сградата и околностите са претърсени. Сградата не беше евакуирана", каза говорител на съда. Бомба не е открита. Съдът се намира точно срещу Капитолия, където ще се проведе церемонията по полагане на клетва.

17 ч. българско време (10 ч. вашингтонско време): Доналд Тръмп вече отпътува за имението си във Флорида. Той проведе прощална церемония във военновъздушната база "Андрюс".

"Това бяха четири изключителни години. Винаги ще се боря за вас. Ще гледам и ще слушам, и ще ви кажа, че бъдещето на тази страна никога не е било по-добро. Желая на новата администрация голям късмет и успехи, мисля, че ще имат големи успехи. Имат прекрасна основа да направят нещо голямо", обърна се 45-ият президент на САЩ към събралите се хора.

16 ч. българско време (9 ч. вашингтонско време): Доналд и Мелания Тръмп поеха на последното си пътуване с Еър Форс 1, а Джо Байдън и семейството му посещават църковна служба преди встъпването в длъжност.

15 ч. българско време (8 ч. вашингтонско време): Доналд Тръмп напусна Белия дом за последен път в своя мандат, преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Тръмп и съпругата му Мелания се качиха на хеликоптер, за да посетят военната база "Андрюс", а след това се очаква държавният самолет Еър Форс 1 да ги отведе в резиденцията им във Флорида.

Снимка: БТА / АП

Доналд Тръмп е първият президент от 1869 г. насам, който няма да присъства на встъпването в длъжност на своя наследник. 

Байдън ще се закълне в 12 ч. вашингтонско време (19 ч. българско време). Около 25 000 военни ще охраняват церемонията, която тази година ще се проведе без зрители заради пандемията от коронавируса.

Камала Харис ще положи клетва като първата в историята жена вицепрезидент.

Последвайте ни и в Twitter

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови