На живо: Километрична опашка се изви в Москва за погребението на Алексей Навални

OFFNews 01 март 2024 в 12:31 11843 7

Навални

Снимка Getty images

Огромна опашка се изви пред църквата часове преди погребението на Алексей Навални.

"Нека перифразирам въпроса ви: мислите ли, че ще ме убият? Ако някой ми беше казал за "Новичок" преди месец и половина, меко казано, нямаше да повярвам. Сега е очевидно, че Путин и неговият режим са претърпели метаморфоза, нов етап на деградация. Извънземното е излязло от отвратително яйце и е щракнало с челюсти. Не знам какво ще успеят да направят, невъзможно е да се предвиди. Путин все повече заприличва на Лукашенко, а в Беларус хората започнаха да изчезват още преди години. Могат да се случат различни неща. Но аз не го контролирам, а след като не го правя, какво да мисля за това. Ликвидацията ми няма да промени нищо. Само че няма да има кой да каже в ефир: "Здравейте, това е Навални."

Из интервю на Навални пред Би Би Си през октомври 2021 г.

Кремъл няма какво да каже на роднините на Навални в деня на погребението му. Тези, които участват в неразрешени митинги в деня на погребението на Навални, ще бъдат подведени под отговорност съгласно закона.

Дмитри Песков, говорител на Кремъл

Огромна опашка от хора се изви пред храма часове преди погребението на Алексей Навални в 14 часа (наше 13 ч). Тя достигна един километър час преди тялото на опозиционера да бъде докарано пред църквата "Божията майка" в Москва, въпреки заплахите от репресии. Полицаи са разположени по високите части и покривите на сградите в близост до храма. 

Ако се съди по кадрите на изданието RusNews и екипа на Навални, в църквата в Мариино са дошли Евгений Ройзман, политик от Екатеринбург. Снимка на Ройтерс показва, че там са били посланиците на САЩ и Франция. 

Евгений Фелдман, журналист от "Медуза", посочи, че лидерът на "Яблоко" Григорий Явлински е дошъл на погребението на бившия съветски премиер и сенатор Николай Рижков, което се провеждаше паралелно в центъра на Москва. Навални започва политическата си кариера в "Яблоко", отбеляза Би Би Си. 

Снимка: Би Би Си

Навални почина на 16 февруари в наказателната колония в Сибир, където излежаваше 19-годишна присъда, след като през август бе признат за виновен в създаване на екстремистка общност, финансиране на екстремистки активисти и различни други престъпления. Той вече излежаваше присъда от 11,5 г. в затвор с максимална сигурност по обвинения в измама и други, които винаги е отричал и е твърдял, че са политически мотивирани.

Неговите роднини са допуснати в моргата, където се намираше тялото на опозиционера, в 10 часа, за да го вземат в последния му път. До момента тялото не е било предадено, съобщи говорителят на Навални Кира Ярмиш в X малко преди това, като допълни, че това може да доведе до закъснение.

Снощи служителите на погребалните агенции са отказали да отнесат тялото до църквата след заплахи по телефона. Опитите да се наеме катафалка са били осуетени от неизвестни лица, съобщиха от екипа на руския опозиционен лидер.

Говорителката Кира Ярмиш твърди, че шофьорите са били "повикани от неизвестни и заплашени да не закарат тялото на Алексей никъде".

Ярмиш призова руснаците да не се страхуват и да отидат на погребението, което ще бъде предавано на живо в канала на Навални в YouTube.

Екипът му е срещнал трудности и при наемането на място за погребението му в Борисовското гробище. Първоначално планът бе публично прощаване и погребение, но са им казали, че "няма свободни гробищни работници, които да изкопаят гроба", обяви директорът на Фондацията за борба с корупцията Иван Жданов.

Малко преди уречения час се оказа, че гробището е затворено за посещения. SOTA дори снима лепната за оградата обява.По-късно от гробищния парк опровергаха информацията.

Журналисти и обикновени граждани, дошли на погребението, се оплакаха от прекъсване на интернет. Директорът на Дружеството за защита на интернет Михаил Климарев потвърди, че властите умишлено създават проблеми с мрежата в Марийно.

"Потвърждаваме всичко: в Русия отново е регистриран случай на изключване на мобилни мрежи - изключване на интернет по нареждане на властите", написа той, цитиран от Би Би Си.

Преди това и Си Ен Ен се оплака от прекъсване на директното излъчване на погребението на Навални.

Според него базовите станции са били превключени на остарелия режим 3G|UMTS - "той донякъде работи (вероятно), но има много по-малък капацитет за едновременни връзки. В резултат на това се получава ефект на претоварване на мрежата и интернет не работи".

Ден преди траурната церемония полицейски служители вече патрулираха на "Борисовското гробище", казаха още от екипа на Навални. На разпространени в социалните мрежи кадри се виждат докарани голям брой метални огради и са били инсталирани камери за видеонаблюдение.

Снимка: Getty Images

"Искам хората, за които Алексей беше важен и смъртта му се превърна в лична трагедия, да имат възможност да се сбогуват с него", каза майка му Людмила, след като съобщи, че е била притискана погребението на сина й да бъде тайно.

Церемонията в църквата беше съкратена на около 45 мин. и тялото потегли към гробището.

Хората събориха загражденията, за да последват катафалката с тялото на Навални. Протегнати ръце и думи на благодарност "за сина" посрещнаха родителите на опозиционера на излизане от църквата.

Според екипа на Навални и групата за наблюдение на човешките права OVD-Info по време на погребението на Алексей Навални, докато шествието се движеше от църквата към Борисовското гробище, не е имало арести.

Снимка: АП

Въпреки това най-малко 13 души са били възпрепятствани да напуснат домовете си, за да присъстват на погребението, съобщава OVD Info, но не разкрива самоличността им.

Си Ен Ен обяви, че не можа да провери независимо тази информация, а руските власти не са разкрили допълнителни данни.

През цялата сутрин се усещаше голямо присъствие на служители по сигурността, като полицията се виждаше по покривите, а на входа на гробището бяха монтирани детектори за метал.

Ковчегът на Алексей Навални бе спуснат в земята под звуците на песента "My Way" на Франк Синатра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

7

БотоксПутю

01.03 2024 в 16:27

Бог да го прости и вечна му памет.

400

6

демотиватор

01.03 2024 в 16:15

@ПР да, така е... Е, поне от САЩ и Франция са присъствали...

1005

5

ПР

01.03 2024 в 15:00

До демотиватор,ама съм учуден наистина.
Що да шамар за Вова би било,всички посланици от ЕС и НАТО,Швейцария,Южна Корея,Япония,Австралия,Канада и пр.,и пр.,да са там?!Подкрепа за руснаците,дръзнали да отидат,почит към Навални,демонстрация за демокрация и човешки права към Света....

2099

4

Mateevk

01.03 2024 в 14:46

От тригодишния му престой в затвора близо 300 дни е прекарал в карцера - място, което определено не допринася за укрепване на здравето на тровен преди това човек. А широко оставя вратата за всякакви тромбове.

22548

3

dolivo

01.03 2024 в 14:26

хаха, през сълзи, истерично

то всякакви дребни пречки

не било гробища да затвориш

Телеком да осакатиш

голям срам/страх го гони джуджака

по-скоро обаче, не му пука, а просто напомня на народа колко далеч му стигат късите ръчички. така, да си знаят мястото

освен всичко ще заснеме и всички дето симпатизират, идентифицира и насъска неговите руснаци срещу ненеговите

тежка, трудна работа

400

2

демотиватор

01.03 2024 в 14:04

@ПР цитат: "Трябвало е да има пълен комплект от дипломати от всички Посолства на демократичните държави."
Превари ме ;-) Питам се от Българското посолство (или консулство) защо не се споменава да има някой...

1005

1

ПР

01.03 2024 в 13:05

Доста неща се набиват на очи от написаното.
Видяхме,колко време,Властта в Кремъл,т.е.,Вова,се гавреше с тленните останки,паметта и роднините на един герой.
Какъв параноичен страх и от покойника,убит от тях!
Опашките в Масква и тежките,милиционерски мерки около тях,напомнят,че все още в Россия има смели и нормални хора,неприобщени към мерзката доктрина на Восъчния Вова.Трябвало е да има пълен комплект от дипломати от всички Посолства на демократичните държави.Морално и солидарно е,спрямо руснаците,осмелили се,да отидат.А пред тях,милицията да бие и арестува,както на Джуджето адски му се иска.
Мир на пръстта и вечна му памет на този наистина голям човек!Поклон!
 
X

Да помогнем на украинските деца!