На Земята ще сме по-изолирани, отколкото в Космоса: трима космонавти се върнаха на различна планета

OFFNews 17 април 2020 в 21:11 3324 0

Трима космонавти се завърнаха от Международната космическа станция на една много различна планета от тази, които са оставили миналата година, когато са я напуснали.

Руснакът Олег Скрипочка и американката Джесика Меър излитат през септември 2019 г., преди кризата с Covid-19. Друг американец - Андрю Морган - е там от юли 2019.

"Сюрреалистично е да видиш как тя се разгръща долу на Земята - казва Меър за пандемията във видеочат. - От тук Земята изглежда все така зашеметяващо, както обикновено и е трудно да се повярва, че са се случили всички тези промени, откакто напуснахме."

Триото досва Земята тази сутрин в 5:16 (GMT) на територията на Казахстан. Скрипочка и Меър прекарват 205 дни в Космоса, а Морган - 272 дни.

Всички от посрещащият ги екип са преминали през строга карантина и са били тествани за коронавирус непосредствено преди да кацнат космонавтите.

При нормални обстоятелства посрещащият ги екип би взел екипажа и би го отвел до най-сигурното летище, откъдето космонавтите да отпътуват за дома. Но Казахстан обяви извънредно положение и повечето летища са затворени.

Олег Скрипочка, сн. ЕПА

Обикновено завръщащите се астронавти и космонавти трябва да преминат през специална рехабилитационна програма, която продължава няколко седмици, тъй като след дългия престой в Космоса тялото трябва да свикне с гравитацията на Земята. Но този път лекарите имат допълнителни изисквания, за да запазят екипажа от коронавируса.

"Ще бъде трудно да не прегърна членовете на семейството си и приятелите си тук след 7 месеца в Космоса", казва Меър във видеочата преди завръщането си на Земята. Мисля, че на Земята ще се чувствам по-изолирана, отколкото там. Там сме ангажирани с невероятни задачи и не чувстваме изолацията" казва Меър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови