На всеки 7 секунди се омъжва по едно момиче на възраст под 15 години

Невена Илиева 11 октомври 2016 в 13:42 3963 1

На всеки 7 секунди в света се омъжва по едно момиче на възраст под 15 години.

Тази информация е поместена в доклада на международната организация за закрила на децата "Спасете децата" ("Save the children").

Изследването сочи, че момичета на възраст около 10 години биват омъжвани за много по-възрастни мъже. В Афганистан, Йемен, Индия и Сомалия тази практика е най-разпространена. 

В доклада са класирани страните, където условията за младите момичета са най-неблагоприятни. Те са определени на базата на няколко фактора: детски бракове, ранно забременяване, смърт при раждане и брой на жени в парламента на дадената държава.

Високите нива на бедност, хуманитарните кризи и военните конфликти са сред основните причини за сключването на тези бракове в световен мащаб. 

"Детските бракове създават цикъл от неудобства, които пречат на момичетата да учат, да се развиват и да бъдат деца" - това заяви Изпълнителният директор на организацията Хели Торнинг-Шмидт.

Той допълва: "Момичетата, които се омъжват твърде млади, не могат да посещават училище, по-вероятно е да се сблъскат с домашно насилие, злоупотреба, изнасилване. Те забременяват, изложени са на опасност от различни болести, предавани по полов път, включително ХИВ."

Организацията планира да ограничи значително детските бракове до 2030 година. Ако тенденцията се запази до тогава, броят на жените, омъжили се в ранна възраст, ще нарасне от досегашните 700 милиона на 950 милиона. От "Спасете децата" алармират, че не се ли въведат необходимите мерки за ограничаване на практиката до 2050 година броят на браковете ще е 1.2 милиарда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

1

66

11.10 2016 в 21:39

в БГ само ги заплождат и раждат на 11 - 12 години без да ги омъжват, за да точат " соцЯлни "
 
X

Да помогнем на украинските деца!