На Уго Чавес му остават няколко месеца живот

11 декември 2012 в 09:20 2169 1

Уго Чавес щастлив от изборната си победа. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Уго Чавес щастлив от изборната си победа. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на Венецуела Уго Чавес умира, остават му няколко месеца живот, съобщи венецуелски лекар.

"За съжаление, на президента не му остава много живот. Моята прогноза е, че трагичната развръзка ще настъпи през април", обяви д-р Хосе Рафаел Маркина, който живее в САЩ, но поддържа връзка с лекуващите екипи на държавния глава в Каракас и в Хавана. 

По думите на д-р Маркина онкологичното заболяболяване на президента е вече в агресивна фаза. Чавес е с метастази в таза, което води до унищожаване на нерви в гръбнака и може да го парализира. Предстои му операция в столицата на Куба.

Това ще е третата поредна операция на 58-годишния Чавес в Куба, като всяка предишна беше определяна като успешна, пише БГНЕС. Хирургическите интервенции бяха последвани от тежък курс химио- и лъчетерапия.

Непоправимият оптимист Чавес обаче намери сили да се пошегува дори с бръснатата си глава след терапията: "Така приличам на Юл Бринър от "Великолепната седморка". Преди да отлети за Хавана обаче президентът признал пред себе си: "Може и да загубя битката с рака".

 Еквадорският президент Рафаел Кореа, който е доста близък с венецуелския си колега, отлетя за Хавана, за да му окаже морална и духовна подкрепа.

Чавес се влоши рязко скоро след като спечели нов президентски мандат на 7 октомври - и по-малко от месец преди официалното му встъпване в длъжност, насрочено за 10 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови