На турските курорти им писна – туристите разхищават тонове храна

OFFNews 26 април 2019 в 18:19 20130 0

All-Inclusive

Снимка Royal Atlantis

Хотелите в Турция, които работят по системата „ол инклузив“, се включват в проекта „Оранжев флаг“, целта на който е да се намали количеството на хранителните отпадъци, съобщават от Асоциацията на туроператорите в Русия.

„Инициатор на проекта е Али Акгюн, който по време на почивка в Анталия се е ужасил от многото неизядена от туристите храна, оставена в чиниите. Проблемът с хранителните отпадъци в Турция е много остър – всяка година в страната се изхвърлят 18 млн. тона плодове и зеленчуци, 4,9 млн. хлябове. Общата им стойност се оценява на 214 млрд.турски лири“, посочват от асоциацията.

Турското издание Turizmgazetesi съобщава, че към проекта се присъединяват 250 хотели. Те обмислят и мерките за съкращаване на количествата отпадъци – малки комплименти за гостите, които ще вземат толкова храна, колкото могат да изядат, а също и агитационни плакати, убеждаващи туристите да не трупат в чиниите си планини от продукти. Освен това е възможно хотелиерите да намалят размера на чиниите.

Участниците в „Оранжев флаг“ се ангажират да обучат кухненския персонал правилно да планира разхода на продуктите. Самото участие в проекта е доброволно за хотелиерите. „Руските туроператори считат, че за туристите тази инициатива няма да бъде проблем. Нашите съотечественици все повече отделям внимание на правилното хранене така, че днес и в хотелите на Турция е невъзможно да бъде видян руски турист, който да носи две чинии с планини от ядене“, уточняват от руската асоциация. Според представители на една от най-големите туроператорски компании, работеща по турско направление, не малък процент от туристите спазват културата на потреблението и дори лично са готови да правят забележки на гостите на хотела, които не се придържат към подобни правила.

Туроператорите отбелязват също, че „Оранжев флаг“ ще се реализира в съответствие с популярния сега в цял свят тренд на разумното и екологично потребление. В хотелите той се проявява не само в съкращаването на хранителните отпадъци, но и в сортирането на боклука, и в отказа от ежедневната смяна и пране на спалното бельо и кърпите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови