На Марин льо Пен трябва да бъде направена психиатрична експертиза, реши френски съд

OFFNews 20 септември 2018 в 16:45 15567 0

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен трябва да бъде подложена на психиатрична експертиза, реши френски съд. 

Според решението на съда целта на психиатричната експертиза е да бъде установено дали Льо Пен е в състояние "да разбира казаното и да отговаря на въпроси" и дали "нарушението, предмет на процеса, е свързано с обстоятелства от настоящето или миналото" на Льо Пен.

Марин Льо Пен публикува в Туитър на 16 декември 2015 г. снимки, показващи извършени актове на насилие от "Ислямска държава" в отговор на направено от журналиста Жан-Жак Бурден сравнение между ИД и Националния фронт на Льо Пен.

Снимките показваха смазан с танк сирийски войник, изгорен жив йордански пилот и убития американски журналист Джеймс Фоли с отрязана глава, поставена на гърба.

В публикацията си със снимките Льо Пен написа тогава "Ето това е Даеш!"

Снимките бяха публикувани месец след атентатите в Париж, при които загинаха 130 души, и предизвикаха обществено възмущение, а прокуратурата започна разследване за разпространение на изображения, съдържащи насилие.

Льо Пен изрази недоволството си от съдебно решение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Мислех си, че имам право на всичко, но не е така! За това, че разкритикувах ужасите на Даеш /"Ислямска държава"/ в Туитър, "правосъдието" постанови да ме подложат на психиатрична експертиза! Докъде ще стигнат?!", написа Льо Пен в Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови