На летищата в Русия вече има списъци с мобилизирани. Спрени са поне 20 мъже

Отказ да напуснат страната получават и пилоти и стюардеси. В тези случаи екипажът се заменя

OFFNews 26 септември 2022 в 15:39 9741 1

летище

Снимка Архив

Летище Домодедово.

Граничните контролно-пропускателни пунктове на летищата, включително в Москва, са получили мобилизационни списъци, съобщиха четирима източници от авиационната индустрия пред руския сайт The Bell. Вече се проверяват мъжете в наборна възраст, които искат да напуснат страната.

Руските летища са започнали да отказват на онези, които вече са получили призовки, въз основа на указа на Владимир Путин за "частична мобилизация", твърдят източниците. Трима от тях уточняват, че не са имали предвид всички хора, подлежащи на военна служба, а само онези, които вече са получили призовки или заповеди за мобилизация.

Източник от едно от московските летища е казал, че през последните 24 часа границата не са били пропуснати 20 мъже. От друго летище съобщават, че първите списъци от военните окръжия са започнали да пристигат в петък вечерта.

Информацията за забраната за пътуване на конкретен гражданин постъпва в общата информационна система за граничен контрол "МИР" (в нея се свалят всички подобни забрани - например от съдебните изпълнители). Базата данни се обновява на всеки два часа, а забраните от службите за военна регистрация и наборна служба идват на порции и с различна скорост в различните региони.

"Очевидно това зависи от това къде взаимодействието е по-добро", обяснява източникът.

Ограниченията за напускане се отнасят не само за пътниците, но и за членовете на екипажа - има случаи на забрана за напускане на пилоти и стюардеси. В такива случаи членът на екипажа се заменя.

Тази сутрин в телеграм каналите беше публикуван документ за забрана за пътуване въз основа на решение на службата за военна регистрация в Домодедово. Автентичността на документа не може да бъде потвърдена.

Слуховете, че военното положение със затваряне на границата е въпрос на дни, започнаха да се засилват силно в събота. Законът позволява такава разпоредба да бъде наложена в цялата страна или в част от нея, както и да се ограничат конституционните свободи, включително свободата на движение. През целия уикенд медията търсила потвърждение на тези съобщения, но не е открила никакви достоверни доказателства.

Малко по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че не е издавана заповед за затваряне на границите.

Но през уикенда се появиха първите съобщения за руснаци, които ФСБ връща, по сухопътните граници, като се позовава на забрана от службата за военна регистрация по местоживеене. Засега това са единични случаи. Все още е трудно да се купи билет на разумна цена за предстоящите дати, а на границите с Финландия, Грузия и Казахстан се образуваха километрични опашки от автомобили.

Междувременно ФСБ потвърди плановете си да залови бягащи наборници на границата с Грузия. Руските медии, позовавайки се на граничното управление на ФСБ в Северна Осетия-Алания, съобщават, че "там се движи БТР, но не за да постави блокада".

"Това е, грубо казано, резерв в случай, че резервистите искат да пробият контролно-пропускателния пункт и да напуснат страната без никакви гранични формалности", казват руските граничари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

26.09 2022 в 16:55

Ба си, тия не могат да съберат алкаши за пушечно месо, та ги гонят къде ли не. А иначе голям го вадеха! :D Вие представяте ли какви ще са мотивацията и моралът в тая пасмина, която успеят да съберат?