На косъм от сблъсъка: руски кораб доближи опасно американски разрушител в Арабско море (видео)

OFFNews 10 януари 2020 в 21:56 8601 3

Пети военно-морски флот на САЩ обвини екипажа на руски кораб на военно-морските сили за опасно преследване на американски военен разрушител в Северно Арабско море. Очаквано, Русия отвърна с обвинения.

В изявление на флота се посочва, че руският разузнавателен кораб „Иван Хрус“ е приближил агресивно американския съд „Farragut (DDG 99) в продължение на 55 метра, съобщи днес CNN. Инцидентът е от четвъртък, избегнат е бил „опасен сблъсък“.

"В четвъртък, 9 януари, по време на рутинни операции в Северно Арабско море, USS Farragut е агресивно приближен от руски военноморски кораб“, се посочва в изявлението на Пети американски флот, който наблюдава военноморски операции в Близкия изток.

"Farragut произведе пет къси звукови сигнали, предаде международния морски сигнал за опасност от сблъсък и поиска руският кораб да промени курса си в съответствие с международните правила на пътя", допълват още от флота.

„Първоначално руският кораб отказва, но в крайна сметка променя курса си и двата кораба установяват разстояние един от друг. Докато руският кораб предприеме нужните действия, прави агресивен подход и увеличава риска от сблъсък. Флотът на САЩ продължава да бъде бдителен и обучен да действа професионално", посочват от ВМС на САЩ. Американският екипаж е поискал руските моряци да променят курса си, те в началото отказали, но после все пак се подчинили.

Руското министерство на отбраната пък обвини американските моряци за инцидента. „Именно разрушителят на ВМС на САЩ, който се е намирал отляво по курса на плаващия напред руски военен кораб, на 9 януари по груб начин наруши международните правила за предупрежденията за опасност от сблъсък на съдове в морето, като е извършил маневра за пресичане на руския курс“, е посочено в изявлението на ведомството, цитирано от Интерфакс.

Военното ведомство на Путин определя действията на екипажа на американския разрушител като непрофесионално и го обвинява в нарушаване на международните норми за сигурност в мореплаването. „Екипажът на руския кораб е действал професионално, като е предприел маневра, с която е предотвратил сблъсък с кораба-нарушител“, уверяват от министерството в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

11.01 2020 в 19:37

Не винаги се разминават с левите бордове. Има места, където с десните, заради това и има лоции.
Което обаче, не отменя американските глупости.

6145

2

kokoten

11.01 2020 в 10:58

...вижда се,че руснаците са от дясно и в този случай имат предимство като десностоящи(това правило важи навсякъде,даже англичаните го разбират и спазват),а това че,каубоите(краварите) не го спазват си е за тяхна сметка....какъвто президента,такива и поданиците(тъпи и прости,но с претенции)...

23293

1

Стефан

11.01 2020 в 07:14

Айде поне два грама професионионализъм в журналистиката, а? И без американски фейкнюзове, по повод писъците на катеричката, че котката е отказала да я изнасили.
Тараните на бойни кораби, все пак са повод за война.