На 104 г. почина великият архитект Оскар Нимайер (снимки)

Мая Младенова 06 декември 2012 в 09:19 3514 1

Оскар Нимайер СНИМКА: Уикипедия
Оскар Нимайер СНИМКА: Уикипедия

На 104 години почина бразилският архитект Оскар Нимайер, автор на едни от емблематичните сгради на двадесети век. Великият творец издъхна в болница в Рио де Жанейро точно преди 105-ия си рожден ден, отбелязва Би Би Си.

Световна слава му донасят проектите на много модернистични правителствени и обществени сгради и катедрали в бразилската столица. Нимайер е работил и по сградата на ООН в Ню Йорк.

Освен със световно признание, кариерата на архитекта е белязана и с дълголетие - той работеше по проекти дори и през последната година от живота си, пише Би Би Си.

Панихида в негова памет ще бъде отслужена в президентския дворец в столицата Бразилия. Лично държавният глава на страната Дилма Русеф е уведомила за това семейството на покойника. Кметът на родния му град Рио де Жанейро пък обяви тридневен траур.

Оскар Нимайер започва кариерата си през 30-те години, когато в родината му все още се копира неокласическата европейска архитектура, а сградите се декорират с орнаменти като палати.

Нимайер въвежда смели футуристични решения и прави новата столица Бразилия символ на модерната архитектура. Той става популярен с изказването си, че очертанията на сградите му са вдъхновени от нежните извивки на телата на бразилките.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови