МВФ предупреди Европа да ускори реформите

Елица Мартинова 13 октомври 2012 в 09:53 1623 0

Лидерите на световните икономики изразиха предпазлив оптимизъм и заявиха, че Европа има известен напредък в борбата с дълговата криза. Те обаче подчертаха, че водещите страни на Стария континент трябва да положат незабавни усилия за ускоряване на реформите.

Тези заключения бяха резултат от двудневните обсъждания по време на срещата на МВФ, която се проведе в Токио.

В комюнике след форума МВФ алармира, че глобалният икономически растеж се развива с по-бавно от очакваното темпо. Финансовите лидери предупредиха още, че икономиката все още е несигурна и има рискове от влошаване на условията.

Управителният комитет на МВФ призна, че ситуацията в световен мащаб е по-добре, в сравнение с отчетената икономическа обстановка преди шест месеца.

„Нямаше възражения за препоръките които дадохме. Целият свят трябва да положи единни усилия, за да се справи с финансовите проблеми, които дойдоха като ехо от икономическата криза”, заяви след срещата управителният директор на МВФ Кристин Лагард.

В края на заседанието членовете на институцията приеха план за координирани действия. Стъпките в него целят да запазят крехкия растеж на световната икономика.

 Доколко страните са се справили със задачите си, ще се разгледа на следващата среща на МВФ през април 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови