Мустаците на Салвадор Дали непокътнати 28 години след смъртта му

OFFNews 21 юли 2017 в 15:13 7067 0

Снимка EPA

Тялото на Салвадор Дали беше ексхумирано късно снощи заради тест за бащинство.

Съдът разреши ексхумацията на тялото на испанския сюрреалист в края на юни по искане на 61-годишната гледачка на карти Пилар Абел, която настоява, че е дъщеря на Дали. 

Абел обяви пред съда, че майка ѝ срещнала Дали при негови приятели в Кадакес и двамата имали кратка връзка. Пилар е родена и израснала във Фигерас, където е роден и починал и Дали. Художникът и съпругата му Гала нямат деца. 

Жената настоява, че знае кой е баща ѝ от години, а от 10 години води съдебни битки, за да получи разрешение за ексхумация, тъй като няма друг начин, по който може да докаже роднинската връзка. 

Тялото на Дали беше ексхумирано 28 години след смъртта му. Експертите обградиха гроба на художника в Театъра музей, посветен на него, във Фигерас, с параван от черни пана, тъй като ексхумацията предизвика интереса на множество граждани, журналисти и фоторепортери. 

Те се събраха на площад пред музея, за да наблюдават работата на експертите. 

Балсамираното тяло на художника Салвадор Дали е в добро състояние и дори мустаците му са запазили вида си, съобщи Франс прес. 

Специалистите са взели косми, нокти и две кости за ДНК изследването. Пробите ще бъдат изследвани в Института по токсикология в Мадрид, за да бъдат сравнени с ДНК проби от Пилар Абел.

Доказателствата ще бъдат представени пред съда на 18 септември. Ако данните се окажат положителни, Пилар може да претендира за 25% от наследството на Салвадор Дали, което е завещано изцяло на испанската държава. 

Ексцентричният артист е оставил стотици произведения на изкуството, сред които и 250 подписани от него, както и собственост в Каталуня, всичко на стойност 136 млн. долара по тогавашни оценки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!