Мотористи, националисти и свещеници протестираха срещу гей парад в Белград

OFFNews 12 септември 2022 в 08:29 3232 0

Снимка Фейсбук

Няколко дни преди планираното общоевропейско събиране на ЛГБТИ общността, в сръбската столица Белград се проведе масово шествие срещу предстоящото общоевропейско събитие EuroPride, съобщи Ройтерс.

Вчера вечерта мотористи, националистически формировки и православни свещеници преминаха по улиците на Белград, държейки кръстове и размахвайки икони. Някои от тях обещаха да организират протест в отговор на решението на организаторите на EuroPride да проведат събитието. "Не ги дискриминирам... но трябва да си го правят у дома, а не да го налагат", аргументира се един от протестиращите, 25-годишният Джордже.

Миналият месец сръбският президент Александър Вучич обяви, че е решил да "отложи или отмени" събитието EuroPride. Той даде редица обяснения, сред които настоящите военни действия с бившата сепаратистка провинция Косово и опасенията за продоволствената и енергийна криза.

След като сръбското правителство оттегли подкрепата си за събитието, напрежението в столицата се покачи, но организаторите на прайда обещаха да продължат събирането, което е насрочено за тази събота. Те заявиха, че събитието ще продължи да се провежда, но без парада. Според организаторите на EuroPride правителството не е имало право да отмени EuroPride.

На свой ред вчера Сръбската православна църква призова вярващите за масов молебен пред най-голямата църква "Свети Сава" в Белград в защита на традиционните ценности. Патриарх Порфирий нарече решението на ръководството на страната да забрани шествието правилно.

Маршът се организира редовно от 2014 г. насам, но има значително присъствие на органите на реда. След като крайно десни организации се насочиха към събитието, през 2001 г. и отново през 2010 г. насилието и бунтовете помрачиха Белградския прайд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews