Москва продължава да изтегля дипломати от Пхенян

OFFNews 05 юли 2021 в 16:17 2769 0

Снимка Посолство на Русия в КНДР

Още руски дипломати напуснаха Северна Корея. Това се разбира от публикация във фейсбук на посолството на Русия в Пхенян. "На 2 юли много от нашите колеги и приятели, които работиха с нас в руски институции в Северна Корея през последните няколко години, се завърнаха у дома. Тъй като в условията на строга самоизолация, наложена от ръководството на републиката, границите ѝ са строго затворени и съответно вече почти две години не се извършва ротация на персонала, всички с изтекъл договор, трябва да напуснат "Страната на утринната свежест. Вече отпътуваха няколко дипломати, лекари, административен и технически персонал, затворени са училището и детската градина. Руският град в центъра на Пхенян е станал много по-тих", написаха от посолството. 

Въпреки това работата на дипломатическата мисия не е спряла, продължаваме да изпълняваме възложените ни задачи, отчитат от посолството.

От серията снимки към публикацията се вижда, че голямата част от заминалите са деца и съпруги на дипломатическия персонал. Заминаването им е станало с влак. 

През февруари на служители на руското посолство в Северна Корея и семействата им се наложи да преодолеят част от пътя до дома с ръчна дрезина и стигнаха пеш и с наземен транспорт до Владивосток, откъдето отлетяха до Москва. В условията на затворени граници и преустановени пътнически полети поради пандемията, за да се приберат вкъщи, руснаците е трябвало да пътуват 32 часа с влак, след това два часа с автобус до границата и да направят преход пеша към руската страна.  Именно за да прекосят границата с Русия, се наложило да бъде използвана и дрезина, на която са се возели 8 души, сред които деца, едно от които на 3 години. На дрезината бил натоварен и багажът им. Тази конструкция била бутана по релсите повече от километър. 

Чуждестранни дипломати и хуманитарни служители масово напускат Северна Корея от началото на година заради недостиг на стоки и "безпрецедентни" ограничения в ежедневието заради пандемията. Повечето западни посолства евакуираха персонала си. От публикация на дипломатическата мисия на Русия през февруари се разбра, че тогава в КНДР има само 290 чужденци, от които едва деветима посланици и четирима шарже д'афер. Още тогава страната бяха напуснали всички чуждестранни представители на неправителствени и хуманитарни организации.

От няколко преведени от руските дипломати публикации на пресата в Северна Корея се вижда, че страната признава, че има сериозен проблем с коронавируса. Там няма ваксини и населението се подготвя за "дълга война" с вируса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!