Москва осъди свой офицер на 13 години затвор за шпионаж в полза на Украйна

OFFNews 26 май 2022 в 10:04 4192 0

Руслан Артиков

Снимка tsn.ua

Руслан Артиков е осъден на 13 години затвор за държавна измяна и шпионаж.

Военният съд на Южния военен окръг е осъдил на 13 години лишаване от свобода в затвор със строг режим ст. л-т Руслан Артиков от въоръжените сили на Руската федерация. Офицерът е признат за виновен в държавна измяна и сътрудничество с военното разузнаване на Украйна, съобщи държавната информационна агенция на Русия ТАСС. Артиков е разжалван и е лишен от воинското си звание, допълва агенцията, цитирайки говорителя на военния съд Альона Каткало.

„С присъдата на Военния съд на Южния военен окръг Руслан Ахметбаевич Артиков е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Измяна“). Той е осъден на 13 години в затвор със строг режим с лишаване от военно звание „старши лейтенант.“ – заявява Каткало. Заради наличието на материали, които представляват класифицирана информация, делото е било гледано при закрити врата.

Процесът е гледан по общия ред и по време на съдебните прения държавното обвинение е настоявало за 13 и половина години затвор. Присъдата не е влязла в сила и подлежи на обжалване с касационна жалба в определения от закона срок, уточняват от пресслужбата на съда.

31-годишният днес старши лейтенант Артиков е служел по договор в 175-та бригада на Южния военен окръг, дислоцирана в Аксай в Ростовска област. През ноември 2019 г. служители на ФСБ го задържаха за събиране на секретна военна информация за руските въоръжени сили по указание на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Според разследването изтичането на събрани от него данни в чужбина "може да навреди на отбранителната способност на държавата".

Военното поделение, в което е служел роденият в Таганрог Артиков, се е занимавало с осъществяването на специални задачи за армията - организиране на видеоразпространение и видеоконферентна връзка между органите на военното командване и щаба на военния окръг, организиране на комуникации с цифрови и УКВ радиостанции, тропосферни и сателитни станции и комплекси, в това число и "при условията на противодействие на средстватаза радиоелектронна борба на условен противник".

По време на предварителното разследване офицерът беше задържан в следствения арест на затвора „Лефортово“ в Москва. През февруари 2021 година руски медии съобщиха, че, вероятно, в резултат на получен нервен срив Артиков е нападнал надзирател в следствения изолатор в Лефортово. "След завръщане от медицинско заведение нервите на Артиков не са издържали и той е нападнал охраната. Обезвредили са го и са го настанили в изолатор. Записите от видеокамерите са предадени на Следствения комитет на Руската федерация." - съобщи тогава членът на Обществената наблюдателна комисия, наздираваща положението на затворниците, Ева Меркачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !