Москва очаква Европа да откаже да издава шенгенски визи на руснаци. Какво е положението сега?

OFFNews 26 юли 2022 в 13:38 5293 2

визи

Снимка ТАСС

Шенген

Руското външно министерство не изключва възможността Европа да спре да издава шенгенски визи на руснаци. Сега, въпреки мерките, наложени в отговор на руската инвазия в Украйна, много европейски държави издават шенгенски визи, но поради бясното търсене и взаимното изгонване на дипломати е много трудно да се получат във визовите центрове в Русия, съобщава Би Би Си.

"Министерството внимателно регистрира призивите от Европа да се спре издаването на шенгенски визи на руснаци", заяви в интервю за ТАСС Иван Волынкин, директор на консулския отдел на руското външно министерство.

По думите му повечето подобни изказвания се правят от "одиозни политици" или "русофоби", но Латвия, Литва, Полша, Чехия и Естония вече са преминали към "почти пълно спиране" на издаването на визи за руски граждани.

По данни на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) от пролетта балтийските държави и Чехия не издават краткосрочни визи на руски туристи. Полша не е в списъка.

Кой в Шенген предоставя визи

ATOР съветва руснаците, които планират пътувания до Европа, да не изпадат в паника. Повечето страни от ЕС и Шенген все още приемат документи за туристически визи. Според туроператорите списъкът включва Гърция, Испания, Италия, Франция, Финландия, Хърватия, България, Кипър, Швейцария, Германия, Унгария, Словения, Австрия и Швеция.

Освен в Чешката република, Латвия, Литва и Естония, в момента е невъзможно да се получи виза за Дания и в Русия. Датското посолство не забрани издаването на визи на руски граждани, но предложи да се обърнат към визовите центрове в други държави. Швеция и Норвегия също преустановиха приемането на заявления, но то беше възобновено през април.

Ден по-рано, на 25 юли, Финландия заяви, че не планира да спре издаването на туристически визи на руски граждани заради инвазията в Украйна. Членове на финландския парламент обаче настояха да се спре с издаването на визи, както са направили съседните балтийски държави, съобщи Интерфакс, цитирайки Илта-Саномат.

Няма налични места

Според туроператора "Руски експрес", въпреки че някои европейски държави продължават да издават визи за Русия, във визовите центрове в Москва на практика няма свободни места.

Във финландските визови центрове в Москва и Санкт Петербург всички места за визи за лятото вече са изчерпани, а входът за септември все още не е отворен.

Центровете за кандидатстване за визи в Германия, Австрия и Франция също не работят.

Италианският център за кандидатстване за виза е отворен до края на септември, а шведският - до края на август. Центърът за кандидатстване за унгарска виза може да бъде резервиран на следващия работен ден. ATOР обяснява това с факта, че унгарците издават визи строго за срока на пътуването (еднократни визи) и за кандидатстването винаги е необходим платен билет.

Гръцкото консулство в Москва е ограничило броя на кандидатите. Кандидатури се приемат само за следващите полети до 31 юли. Генералното консулство на Гърция в Москва преустанови работа в началото на юли поради депортирането на служители - в края на юни руското външно министерство обяви осем гръцки дипломати за персона нон грата.

Треска и увеличаване на броя на отказите

"Сега наистина не е лесно да се получи шенгенска виза: има много откази, а времето за чакане се е увеличило няколко пъти", казва пред Интерфакс Аида Ейралиева от туристическата агенция "Места по света".

Така например около половината от заявленията за финландски визи, подадени в посолството на републиката в Москва, са отхвърлени, заяви преди ден ръководителят на Консулския отдел на Министерството на външните работи на Финландия Юси Танер.

Той обяснява отказа на заявленията с трудностите при обработката им поради нарастващия брой заявления. Обсъжда се въпросът за определяне на лимит за издаване на визи на руснаци.

ATOР посочи, че проблемите с получаването на шенгенски визи в Русия се дължат, наред с другото, на голямото търсене.

"Хората започват да се страхуват, че както при визите за САЩ, Шенген ще стане недостъпен за Русия и те ще трябва да пътуват до други страни за виза. Ето защо много хора се опитват да си осигурят шенгенска виза. Дори не за конкретно пътуване - може изобщо да не го планират. Те просто искат да имат шенгенска виза", цитира асоциацията един от своите експерти.

Алексан Мкртчян, заместник-председател на Алианса на туристическите агенции (АТА), смята, че забавянето на обработката на шенгенските визи се дължи главно на намаляването на броя на чуждестранните дипломати.

В отговор на руското нахлуване западните страни изгониха руски дипломати, а ответните мерки на Русия доведоха до недостиг на служители в посолствата, които да обработват молбите за визи.

Какво, ако не Шенген?

Директорът на консулския отдел на руското външно министерство напомни, че е възможно да се пътува до Европа с национални визи, ако все още е взето решение за спиране на издаването на шенгенски визи.

"Ако си представим, че хипотетичната ситуация на пълно прекратяване на издаването на шенгенски визи за руснаци стане реалност, бихме могли да разчитаме на възможността за изграждане на визово сътрудничество на двустранна основа с някои европейски държави, които спазват договора", каза Волынкин в интервю за ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

26.07 2022 в 15:54

Никакво приемане на руснаци в ЕС! Изключение само за политически преследваните!

2051

1

Propaganda

26.07 2022 в 15:32

Блокирай, мачкай, изривай от нашата Европа. Друг изход за справяне с руската чума и ислямските им приятели няма.

Отказ до откат. Дори за чистачките на Червения площад.

ЕС няма нужда и полза от евтините им жени, ниско квалифицирани работници и бедни туристи.