Московски ветеринари летят до Сибир, за да извадят кутия от устата на полярна мечка

OFFNews 20 юли 2022 в 12:14 2061 0

мечка

Снимка T.ME/RADIONOVASG

Полярна мечка

Млада полярна мечка със заклещен в устата й метален буркан с кондензирано мляко дошла за помощ в село Диксън в северната част на Красноярския край. Мечката ще бъде спасена от московски ветеринарни лекари.

За инцидента съобщи ръководителят на Росприроднадзор Светлана Радионова, цитирана от Би Би Си.

"Необходимо е да спасим мечката, която е на прага на смъртта. Спешно свикваме заседание на работната група", пише тя в канала си в Telegram и публикува снимки.

Според нея още в сряда ще пристигнат ветеринари от Москва, за да помогнат на животното.

"За да се махне кутията, животното трябва да бъде обездвижено, за което незабавно ще издадем разрешение. Ще направим всичко възможно, за да спасим мечката", добави тя.

Диксън е селище от градски тип в Таймирски долгано-ненецки район на Красноярския край, едно от най-северните селища в Русия, с население 513 души (по данни от 2021 г.). Сметищата и депата за метални отпадъци в полярния регион са един от големите проблеми, които руските власти се опитват да решат от години.

Работната група към Росприроднадзор, за която говори Радионова, е създадена през ноември 2019 г. Основната й цел е да рехабилитира осиротели полярни мечета. Групата се състои от 14 души - представители на научни институти, Московския зоопарк, WWF и Росприроднадзор.

"Всички действия са насочени към запазване на животните в дивата природа, без да се вреди на живота и здравето на хората и животните", заяви пред РИА Новости Татяна Кузнецова, началник на един от отделите на Росприроднадзор.

Според нея нарастващият брой случаи, изискващи намесата на групата, е свързан с нарастващото човешко присъствие в Арктика, както и с изменението на климата, което води до по-чести излети на диви животни до хората.

Миналата година имаше поне два случая, които изискваха намесата на групата.

"Първо имаше мече на остров Болшевик. Мечето идва като бебе при златотърсачите, които започват да го хранят. Когато пораснало, мечето станало заплаха за хората, с които живеело, и било невъзможно да бъде върнато в естествената му среда, тъй като забравило как да си търси храна само и свикнало да я получава от човешки ръце. Беше решено да я вземем от селището и да я заведем в московския зоопарк", разказва Кузнецова.

Друго мече е хванато в Якутия - то попаднало в селище, след като е изминало повече от 2500 км от брега.

"Никога досега не са навлизали толкова навътре в сушата и за да се изключи заплахата за местните жители и да се разбере дали животното е здраво, беше решено да го извадим от природата", каза Кузнецова. Мечето също е изпратено в зоологическата градина в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!