Московската патриаршия ще скъса отношения с Вселенската, ако тя признае Украинската православна църква за автокефална

OFFNews 29 септември 2018 в 09:28 3948 1

Снимка Pixabay

Руската православна църква (РПЦ) предупреди днес, че ще скъса отношенията си с Вселенската патриаршия, ако тя признае автокефалия на Украинската православна църква (УПЦ), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Заплахата бе отправена, след като Вселенският патриарх Вартоломей Първи обеща да признае УПЦ за самостоятелна и независима. Базираната в Истанбул Вселенска патриаршия е смятана за "първа сред равните" православни църкви.

Говорителят на РПЦ Владимир Легойда предупреди днес, че руската църква ще прекрати каноничното единство с Вселенската патриаршия, ако даде автономност на украинските православни. Плановете за автокефалия "заплашват крехкия религиозен мир в Украйна", каза говорителят и обвини, че зад тях стоят "политически амбиции на украински лидери".

Президентът на Украйна Петро Порошенко, който през март догодина ще се кандидатира за втори мандат, настоява пред Вартоломей да признае УПЦ за автокефална. Неговите усилия срещнаха отклик по-рано този месец, когато Вселенският патриарх обяви, че праща двама епископи в Украйна - стъпка към признаване на автокефалията. В отговор Московската патриаршия каза, че няма да участва в прояви на Вселенската патриаршия и няма да споменава името на Вартоломей в литургиите.

Православните в Украйна от столетия са под егидата на Московската патриаршия, но през последните няколко десетилетия няколко епархии се отделиха в схизматични църкви. Призивите за автокефалност се засилиха, след като през 2014 г. Русия анексира украинската област Крим, припомня АП.

ТАСС посочва, че в Украйна съществува "една канонична" Украинска православна църква, която е "самоуправляема" в състава на Московската патриаршия. В страната има и две "непризнати от световното православие църковни структури - Украинската православна църква на Киевската патриаршия и Украинска автокефална православна църква", отбелязва руската информационна агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

29.09 2018 в 11:56

Ако РПЦ се отцепи от Вселенската патриаршия, ще си остане просто една секта. Пълна с полковници от КГБ и ГРУ. Какво толкова?