Мощни експлозии в Газа, Израел разширява сухопътната си операция

OFFNews 27 октомври 2023 в 21:04 5892 4

Снимка

Мощни експлозии се чуват и виждат в Ивицата Газа. Според кореспондента на Би Би СИ там Том Бейтман те са много по-силни, отколкото в последните дни.

Всякакви телефонни и интернет връзки с Газа са прекъснати.

Израел обвини Хамас, че използва болница като команден център. В момента връзката с нея е прекъсната, няма контакт и с представителите на хуманитарните организации, които са там.

Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари обяви, че военните са засилили въздушните удари в Ивицата Газа през последните няколко часа и ще продължат да извършват наземни операции.

"Въздушните сили нанасят много сериозни удари по подземни цели", заяви Хагари и допълни, че сухопътните сили ще "разширят" действията си тази вечер.

Хагари посочи още, че израелските отбранителни сили ще продължат да нанасят удари по град Газа и околностите в северната част на Ивицата Газа. Той отново призова палестинците да се евакуират в южната част на Ивицата.

"Готови сме да се защитаваме на всички фронтове. Ние действаме, за да защитим интересите на сигурността на Израел", каза той.

По-рано Си Ен Ен съобщи за серия от експлозии в град Газа. Според жители на града взривовете тази вечер са най-интензивни.

Военното крило на "Хамас" обяви, че е изстреляло тази вечер ракети срещу Израел в отговор на интензивните израелски бомбардировки на северната част на Ивицата Газа, предаде Франс прес.

"Рояци от ракети бяха изстреляни срещу окупираните земи (АФП уточнява, че става дума за Израел), в отговор на кланетата на цивилни" палестинци, заявиха бригадите "Изедин ал Касам" в "Телеграм", отбелязва АФП.

Терористичната организация Хамас обяви, че е "готова за израелска инвазия в Газа".

"Ако Нетаняху реши да влезе в Газа тази вечер, съпротивата е готова", написа Езат ал Ришак, високопоставен член на политическото бюро на Хамас, в Телеграм.

Междувременно Израел отхвърли призивите за отсрочка на нападенията в Газа, докато най-близките му съюзници на Запад се обединиха около идеята за "хуманитарни паузи" или временно спиране на бомбардировките, предаде Ройтерс.

Нарастващото международно недоволство от условията, в които живеят 2,3 млн. души, попаднали в капана на най-тежките въздушни удари, които Израел някога е нанасял по анклава, накара съюзниците да призоват Израел да позволи такива паузи, за да се достави помощ и да се изведат израелските заложници, държани от "Хамас".

Съединените щати подкрепят идеята за спиране на израелските военни операции в Газа за доставка на хуманитарна помощ, гориво и електричество за цивилните там, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

"Ако извеждането на над 200-те заложници от Газа изисква локализирана временна пауза, тогава Съединените щати ще я подкрепят", каза той.

Изявлението на американските власти дойде сам час, след като израелската армия обяви, че разширява наземните си военни операции в Ивицата Газа.

Съединените щати са поискали от Израел да преразгледа плановете си за започване на голяма сухопътна офанзива срещу Газа, съобщи по-рано и Washington Post, като цитира американски служители, запознати с въпроса.

Според източниците на изданието администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настоява Израел вместо това да проведе "по-хирургична" операция в Ивицата Газа и да използва самолети и сили за специални операции за извършване на прецизни, целенасочени нападения срещу цели на "Хамас".

След като IDF обяви по-рано, че разширява наземните си операции в Ивицата, палестинците в Газа съобщават, че сухопътните сили на IDF, включително танкове, са навлезли в анклава, предава Times of Israel.

Има съобщения за тежка размяна на огън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

4

jorj

28.10 2023 в 00:10

Евреите никога не са извършвали такива зверства като хамас & фашисти и винаги са се защитавали! Мразят ги защото, финансите,науката и технологиите, историята, културата и демократичния път на развитие са техен преоритет!!! Парите и финанси, всъщност са нашия труд, който трябва да ценим, опазваме и реализираме, науката и технологиите са стремежа ни към съвършенство. Историята и културата на евреите са свещенни за тях, както историята и културата на всеки един народ.

12078

3

edin slep

27.10 2023 в 23:12

Жалко, че покрай алахабкаровците ще го отнесат и палестинците християни. Разрушиха църквата, в която се бяха скрили предимно жени и деца, не е случаен удар, нарочно я взривиха.

Егати, и мюслитата и евреите ни мразят ...

Дано по някакъв начин парират хамас и ислямски джихад, защото ще става все по-зле с всеки неуспешен опит, тези алахабкаровци ще стават все по-жестоки в отмъщението и цикъла не ще има край.

924

2

Diogen

27.10 2023 в 22:47

Над Газа се извисяват пушеци, а долу проблясват ескплозии, с червен оттенък. Изглежда е сложено началото на края на изродите от Хамас. Миналата нощя е бил пречукан важен силясмисткие бос, пряко отговорен за клането в Израел на 7 октомври.

318

1

Valioka

27.10 2023 в 21:51

Аре, Гутереш, Урсула, Ердоган и всякакви други малоумници могат да фащат по един щит за всеки случай и да стартират към Газа да защитават невинното население, което избра Хамас да го управлява и викаше "аллах акбар" при всеки убит евреин...

 
X

Да помогнем на украинските деца!