Мощни експлозии до украинската атомна електроцентрала Хмелницки

OFFNews 25 октомври 2023 в 21:24 2600 4

Снимка iaea.org

Мощни експлозии са разтърсили район близо до украинската атомна електроцентрала Хмелницки (ХАЕЦ). Счупени са много прозорци на площадката и временно е прекъснато захранването на някои външни станции за радиационен мониторинг, което още веднъж подчертава опасностите за ядрената безопасност и сигурност по време войната в Украйна.

Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси.

Експерти на Агенцията в завода в Западна Украйна заявиха, че сирените за въздушна тревога са се включили в 1:26 сутринта местно време, последвани от две силни експлозии. Впоследствие е установено, че два дрона са били свалени на разстояние от пет и 20 километра от мястото.

"Този ​​инцидент отново подчертава изключително несигурната ситуация с ядрената безопасност в Украйна, която ще продължи, докато продължава тази трагична война. Фактът, че множество прозорци на обекта са унищожени, показва колко близо са били взривовете. Следващият път може да нямаме такъв късмет", каза Гроси.

Той заяви, че удрянето на атомна електроцентрала трябва да се избягва на всяка цена.

Не е имало пряк удар от дроновете върху площадката и взривовете не са засегнали работата на АЕЦ или връзката й с националната електрическа мрежа. Ударните вълни обаче са повредили прозорците на няколко сгради на площадката, включително прохода към корпусите на реактора, спомагателна сграда, сграда за специално оборудване, учебния център, както и други съоръжения.

Станциите за сеизмичен мониторинг, инсталирани в близост до ХАЕЦ, са регистрирали сеизмичните въздействия от взривовете.

Точният размер на щетите се оценява все още.  

Прекъсване на електрозахранването е принудило две от 11-те външни станции за радиационен мониторинг на централата да разчитат временно на резервни захранвания, преди външното електричество да бъде възстановено. 

АЕЦ има два реактора, единият от които работи в момента, а единият е в планов престой от началото на август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

Anlhiac

26.10 2023 в 08:27

За съжаление не съм оптимист. Този човек не използва смартфон. Нито интернет. Чете на хартия, доклади, писани от приближените му. Не се среща с почти никой. Той е манипулиран, дезинформиран и уплашен. Загиналите от ВРС (внезапна руска смърт) растат, висшите мениджъри и журналисти я ги обират и заколват с дечицата им, я скачат от прозорци, я се хлъзнали в банята, сини навсякъде. На три-четири места си е направил еднакви кабинети, да не се знае къде е. Вижте самос какви неща се занимава. А е на 70 години. То е срамно. Много е възможно този сърдечен арест в неделя да не е първият, щом го беше така страх от Ковид и се срещаше само с хора 15 дни в карантина, защото за хората със сърдечни проблеми първите варианти на короната бяха много опасни.

345

3

Джендо Джедев

26.10 2023 в 08:17

Ако думнат някой АЕЦ ще кажат, че в реактора е имало танкове и HIMARS...

8769

2

flatko

26.10 2023 в 00:03

Ако пияните орки ударят АЕЦ, най-логичното нещо би било НАТО да се включат официално във войната и да изринат свинската азиатска кочина. Така де, то в такъв момент вече няма да има нищо за губене.

400

1

демотиватор

25.10 2023 в 22:23

Гайгер-Мюлеровия брояч за регистриране на радиоактивност, дозиметрия и тестване на контаминация на предмети и храни май почва да става необходимост за реалиста в тези времена...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки