Мощна офанзива на руските сили в Североизточна Украйна

Южна и Източна Украйна бяха подложени на атаки с дронове и балистични ракети тази нощ

OFFNews 18 юли 2023 в 07:07 10905 6

украински войници

Снимка БТА/АП

Украински войници

Големи подразделения на руските сили преминават в офанзива в североизточния сектор на фронта на Купянското направление, където се водят ожесточени боеве, казаха вчера украински служители, цитирани от Ройтерс.

Украинската армия започна своята контраофанзива в Източна и Южна Украйна преди няколко седмици. Украински служители обаче посочват, че се наблюдава засилване на атаките на руските сили близо до Купянск и в близост до Лиман - градове в Североизточна Украйна, които бяха отвоювани от украинските сили в края на миналата година.

Според украински представители големи руски военни формирования се опитват да пробият украинските отбранителни линии в този район.

"Вече два дни подред врагът настъпва активно в сектора на Купянск в Харковска област", написа в Телеграм украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

"Ние се браним. Водят се ожесточени боеве и позициите на двете страни се променят динамично по няколко пъти на ден", каза тя.

Сергий Черевати, говорител на украинската източна групировка войски, каза, че руската армия е струпала повече от 100 000 войници и над 900 танка в района.

Пред националната телевизия той сравни това число с броя на съветските войски в Афганистан в пика на инвазията на Съветския съюз, когато те достигаха близо 120 000 войници.

Началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов каза през май, че според негови оценки в страната вече се намират 370 000 руски войници.

Според Черевати руските войски в района на Купянск включват десантни подразделения и най-добрите мотопехотни формирования на руската армия.

"Врагът съсредоточава всички ресурси, за да пробие отбраната ни", каза говорителят.

Той допълни, че украинските сили отговарят с непрекъснати контраатаки, за да не позволят на руските войски да вземат стратегическата инициатива.

През изминалата нощ Русия предприе атаки тази нощ срещу цели в Южна и Източна Украйна, използвайки дронове "Шахед" и възможно балистични ракети, съобщиха в ранните часове на днешния ден украинските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс.

Първо експлозии отекнаха в Николаев, а след това и в Одеса, съобщава УНИАН. Украинските ВВС съобщават за комбинирана атака и за обявена въздушна тревога в редица области, а в Одеска, Николаевска, Херсонска, Запорожска, Донецка и Днепропетровска област съществува заплаха от удари с дронове.

Междувременно в Полтавска, Черкаска, Днепропетровска, Харковска и Кировградска област е обявена заплаха за удари с балистични ракети. Украинското оперативно военно командване "Юг" е засекло активност в Черно море на руски ракетоносци, посочва УНИАН.

Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.

Ръководителят на военната администрация на Одеска област, Олег Кипер, каза, че противовъздушната отбрана отразява руска атака с дронове.

"Възможно е да има няколко вълни от атаки", написа Кипер в Телеграм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

7

Козин Човков

18.07 2023 в 17:55

Мощна, мощна, колко да е мощна. Кypoeдовците не можаха да превземат Бахмут за осем месеца, сега ще пробият фронта? Надежди говежди.

-1650

5

ob1

18.07 2023 в 13:21

филка, тоя акаунт кой подред ти е за изтриване?
Iдi нах*й, моето момче :)

12407

3

Bad Horse

18.07 2023 в 10:11

Ако рашистите нямат нова тактика, ново оръжие, нещо... различно и по-добро от преди, това настъпление ще свърши като предните. Ще има изобилие от клипчета на поразени машини и груз 200.

Ето какво е новото - украинците имат касетъчни снаряди.

1809

2

Sia

18.07 2023 в 09:33

Свобода или смърт!

-1650

1

ob1

18.07 2023 в 08:55

"руската армия е струпала повече от 100 000 войници и над 900 танка в района"
Много бе, де ще ги копат?
А, и къде е мунчо да блее за това кой настоява да води войната?
 
X

Да помогнем на украинските деца!