Мощен взрив разтърси ливанската столица Бейрут. Десетки са ранени (допълнена)

Няма пострадали българи при експлозията. Посолството ни е със счупени прозорци

OFFNews 04 август 2020 в 19:43 7506 0

Мощен взрив разтърси ливанската столица Бейрут. Експлозията е станала около 18:20 ч българско време, като засега не се знае причината.

Информационните агенции съобщиха, че са ранени десетки хора и има много разрушения - изпотрошени прозорци, рухнали стени на сгради. Взривовете са се чули в кипърската столица Никозия, която е на 240 км.

На видео в социалните мрежи обаче се вижда как взривът отнася за миг цели жилищни блокове.

Преди малко местният вестник Daily Star съобщи, че по първоначални сведения убити са десетки, а ранените са стотици. Според вестника експлозиите са били две - една в пристанището и една близо до дома на покойния ливански президент Рафик Харири, който бе убит преди 15 години от атака с кола-бомба на иранския клон на "Хизбула".

Според държавната новинарска агенция NNA източници от силите за сигурност казват, че взривът е в зона, където има складове с експлозиви. Засега не е ясно какво е предизвикало трагедията и какви експлозиви е имало в складовете на ливанската столица.

Взривът става в навечерието на произнасянето на присъдата на трибунала на ООН срещу четиримата заловени атентатори срещу Харири. 

Няма данни за пострадали български граждани при взрива, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Взривът е станал в район, недалеч от посолството ни в Бейрут. По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. По сградата има минимални щети – счупени прозорци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови