Мосад назначи за пръв път жени на топ длъжности, представи ги като А. и К.

OFFNews Последна промяна на 19 август 2022 в 14:27 1721 1

А.

Снимка Министерство на отбраната на Израел/Джерусалем пост

Досега А. е отговаряла за технологичния департамент на разузнавателната служба.

Исторически момент в израелските разузнавателни служби "Мосад" - организацията обяви, че е назначила две жени на висши длъжности. Така в ръководството вече има четири жени. 

Първата от тях, представена като "А.", наскоро встъпи в длъжност като ръководител на разузнавателния отдел на Мосад, което е равно на нивото на ръководителя на военното разузнаване. Втората жена, "К.", е назначена за ръководител на отдела за Иран, съобщава в. "Джерусалем пост".

Разузнавателният отдел на Мосад, който понастоящем се ръководи от две жени - А. и нейната заместничка Х., се смята за една от основните опори и двигатели на растежа на организацията, допълва израелското издание. То публикува и снимка със затъмнено лице на А., предоставена от израелското Министерство на отбраната. На снимката дамата говори от трибуна.

A. е служила в разузнаването в последните 20 години е натоварен с формирането на стратегическата разузнавателна картина на национално равнище по редица теми, включително иранската ядрена заплаха, глобалния тероризъм и нормализирането на отношенията с арабския свят. Тя отговаря и за разузнаването при всички операции на Мосад, пише "Джерусалем пост". В миналото А. е работила като ръководител на един от технологичните отдели на Мосад и е получила наградата за сигурност на Израел на церемония, състояла се преди около два месеца.

Тогава тя е цитирана да казва:

"Използвам тази почетна трибуна, за да призова жените да действат, за да реализират своя потенциал и влияние в системата за сигурност, включително в бойните или технологичните части, за да оставят своя отпечатък."

Сега А. ще се присъедини към К., която изпълнява длъжността ръководител на отдел "Иран" - основната сфера на дейност на организацията. Ръководителят на този департамент система отговаря за стратегията на Мосад за справяне с иранската заплаха във всичките ѝ форми и е отговорен за ръководенето на комбинираната кампания от операции, технологии и разузнаване в шпионската агенция, заедно с военното разузнаване и всички клонове на сигурността.

"В организацията има пълно равенство между мъжете и жените", заяви директорът на Мосад Давид Барнеа. "Много жени служат на оперативни длъжности, като бойци и ръководители на агенти, и са интегрирани в ядрото на нашите оперативни и разузнавателни дейности с талант, професионализъм и находчивост."

Жената, заемала най-висок пост в Мосад, е Ализа Маген, която преди 30 години е била заместник-директор.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4576

1

евроатлантик

19.08 2022 в 14:47

Интересно, как са приели тази новина онези, с увисналите мазни масури, брадите, черните капели и белите чорапки? Те са прочути с феминистките си убеждения и имат все по-голямо влиятие в Израел!
Очаквам протест от "Шалом" и лично от д-р Оскар...