Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Момиченцето, което съобщава за случващото се в Алепо, е евакуирано в сирийска провинция

OFFNews 20 декември 2016 в 11:38 3140 1

Бана и Ахмед Таракджи, директор на Сирийско-Американската медицинска общност, неправителствена организация, която помага на сирийски граждани в нужда.

Бана ал-Абед, 7-годишното момиченце, което даваше информация за случващото се по време на сирийската гражданска война в Източен Алепо, е било евакуирано от града, заедно със семейството си.

В понеделник сутринта бяха разпространени нейни снимки, на които е заедно с майка си - Фатма, които показват, че те се намират на мястото за евакуация.

Ахмед Таракджи, директор на Сирийско-Американската медицинска общност, неправителствена организация, която помага на сирийски граждани в нужда, публикува на страницата си в "Туитър" снимка, на която държи малката Бана в ръцете си. По негови думи тя е една от многото деца, които напускат Алепо в посока провинцията.

"Искам да кажа на целият свят, че много деца, заедно с хората от Източен Алепо, страдат от бомбените нападения, там няма живот, така че ние създадохме нашият "Туитър" акаунт, за да покажем на света какво се случва там", каза майката на Бана - Фатма пред информационна агенция. 

Фатма благодари на всички хора, които са подкрепяли семейството, и сподели, че се радва, че гласът им е достигнал до толкова много хора. В момента профилът, създаден през септември, има повече от 300 000 последователи.

По време на евакуацията те са били извозени с автобус, не са имали достъп до храна и вода повече от 24 часа и сподели, че са се чувствали като затворници или заложници.

"Оставих душата си там. Искам да донеса свободата там, не искаме да бъдем бежанци в други държави", каза тя, "искам добро бъдеще за децата си".

Момиченцето се превърна в символ на децата, носещи тежките последствия на войната и преживяващи постоянните бомбени атаки в Източен Алепо, от старана на президента Башар Асад и Русия. С помощта на своята майка, тя постоянно дава новини за обстановката в града. 

Последната публикация на профила на Бана бе написан от майка и преди евакуацията, в неделя. Тя призова турския президент Реджеп Таип Ердоган и турският министър на външните работи - Мевлют Чавушоглу, да направят всичко възможно, за да се уверят, че огъня в града е спрял и да помогнат за безопасното евакуиране на цивилните.

По-рано те отправиха подобна молба и към първата дама на САЩ - Мишел Обама. Бана и майка и установиха контакт и с известната британска писателка Дж. К. Роулинг, която изпрати на детето книгите за Хари Потър в дигитален вариант като подарък.

Поддръжници на семейството се надяват, че след появата на Бана в понеделник, най-накрая ще се сложи край на спекулациите, че историята на семейството е измислена и профилът в "Туитър" е фалшив и направен с цел пропаганда от опозиционните сили. 

Често пъти онлайн страницата оставаше тиха за известно време, а последователите и се опасяваха за живота на момиченцето и родителите му. 

Майката на детето сподели, че е учила английски и е преподава на дъщеря си. Фатма също така е учила право и се научила да изпраща подобни съобщения с от курсове по журналистика и политология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews