Молдовското правителство подаде оставка

OFFNews 23 декември 2020 в 15:00 2539 0

Молдовският премиер Йон Кику и правителството му подадоха оставка, предаде БТА. 

Така те дават път за съставянето на нов кабинет при новия президент Мая Санду, избрана миналия месец.  

"Оглавяваното от мен правителство се оттегля", заяви на пресконференция Кику.

Молдовският парламент го утвърди за министър-председател миналия месец, заедно с правителството му, което беше съставено предимно от министри, симпатизиращи на подкрепяния от Москва отиващ си президент Игор Додон.

Мая Санду, която е за по-тесни отношения с Европейския съюз, ще поема поста от Додон още утре. Тя ще номинира свой премиер след консултации с парламента, който се очаква също да бъде разпуснат.

Санду ще може да назначи лоялно на нея правителство и без да разпуска парламента, заяви Додон.

"Новият президент, който утре встъпва в длъжност, трябва да поеме отговорност за ситуацията в страната и да започне дискусии с парламентарните групи или да обсъди план за разпускане на парламента. Бих искал да отбележа, че ние сме отворени за такива дискусии", каза все още действащият президент, който след изборите възнамерява да оглави отново Партията на социалистите на Молдова, която е и първа политическа сила.

За оставката на кабинета настояваха Санду и подкрепящата я Партия на действието и солидарността. Те обръщаха внимание на това, че парламент, в който над една трета от депутатите са напуснали парламентарните групи, от които са били избрани, вече не отговаря на резултатите от изборите. С тази позиция се съгласи и Додон. Но според него заради пандемията и кризата избирането на нов парламент трябва да бъде отложено за по-късен етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews