Молдова забрани излъчването на руски новинарски емисии по радиото и телевизията

OFFNews 02 юни 2022 в 21:17 2977 3

Молдова

Снимка Pyxabay

Молдовският парламент прие днес закон, забраняващ излъчването на руски новинарски програми в Молдова, в която напрежението между прозападни и проруски настроени граждани се засили, след като Русия нахлу в Украйна, предаде Франс прес.

Съгласно "закона за информационната сигурност" е забранено "препредаването по радиото и телевизията на новини, военни, политически и аналитични програми от страни, които не са ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия".

Освен това 50 процента от чуждестранните програми, излъчвани по телевизията, трябва да идват от Европейския съюз, САЩ или страни, подписали тази европейска конвенция.

По-специално, молдовските телевизионни канали ще могат да излъчват само руски филми, сериали, музикални или развлекателни програми.

Всъщност забраната за излъчване на новинарски програми, която вече беше въведена през 2017 г. и след това беше отменена през 2020 г., е в сила от началото на руското нахлуване в Украйна.

В контекста на нахлуването Молдова, в която се говори предимно румънски език, но в която има голямо рускоезично малцинство, демонстрира решителна подкрепа за Киев. Тя приема бежанци от войната, подаде молба за членство в ЕС и получи обещание от Европа за значително увеличение на военната помощ.

Молдова, в която се намира Приднестровието, проруска сепаратистка територия, граничеща с Украйна, се опасява, че Москва може да я избере за мишена, особено след като сепаратисткият регион заяви, че през април е бил подложен на обстрел от страна на Украйна. Руските власти отправиха гневни критики към Кишинев по този повод, припомня Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

3

Merc

03.06 2022 в 00:19

Советник адмнистрации президента Украины Арестович утверждает, что ВСУ втянули российские войска в ловушку в Северодонецке. "Их мочат в мясо" - заявил Арестович

3714

2

GB

02.06 2022 в 23:59

Явно държавниците на Молдова имат топки и не се страхуват, че ще разпалят война с Русия.

2550

1

alfakentavur

02.06 2022 в 21:38

Да погледнем САЩ и Обединеното Кралство. Започнали са от малко. САЩ постепенно се разрастват. Достигнали са максимума откъм територия. Милиони хора от цял свят се стичат непрекъснато и искат да емигрират там. Даже имат лотария за гражданство.
Юкей са имали световно господство с десетки колонии. Постепенно ги губят. Но и до ден днешен милиони хора от тези колонии се стичат в Юкей и заживяват там.
Руската империя постепенно се разстраства. Превръща се в СССР. Достига максимума на територията си. Стига до политически крах и се разпада. В резултат на това за 1-2 години 10-ина държави се откъсват от него. След като Путлер се заковава на трона се опитва да всява разкол в тях и да ги превземе отново. Ако не напълно, частично.
И кои са най-големите държави помагащи на жертвите му - такива, които са яли руското/съветско дърво и най-добре знаят какво е то.
А въпреки че и ние сме го яли - разни жалки мекерета ни убеждават колко е било хубаво..... На*уй!