Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Молдова призова Русия да изтегли войските си от от Приднестровието

Ангел Марковски 17 март 2022 в 13:26 7477 6

Снимка Getty Images

Мая Санду

Президентът на Молдова Мая Санду призова Русия да изтегли войските си от сепаратисткия Приднестровски регион.

"Молдова даде ясно да се разбере, че Русия играе ключова роля във всичко, свързано с конфликта в Приднестровието. Винаги сме настоявали и ще продължим да настояваме за изтеглянето на руските войски от Приднестровието, както и за унищожаването на оръжията там", заяви Санду на съвместна пресконференция с гостуващия румънски президент Клаус Йоханис в сряда.

"Ще продължим да призоваваме за мирно решение на този конфликт и ще направим всичко възможно, за да намерим дипломатическо, политическо и мирно решение", добави Санду.

Йоханис добави, че уреждането на конфликта в Приднестровието не трябва да застрашава напредъка на Молдова към присъединяване към Европейския съюз.

Във вторник Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува за изключването на Русия от организацията. Министерският комитет, представляващ правителствата на държавите - членки на Съвета на Европа, прие подобно решение и в сряда руското знаме беше сваленто от пилоните пред седалището на ПАСЕ в Страсбург.

В същото време ПАСЕ се застъпи за снабдяването на Украйна с оборудване за противовъздушна отбрана и одобри изменение на резолюция, с която молдовското Приднестровие, сепаратистки регион на левия бряг на Днестър, се обявява за зона на руска окупация.

През 1990 г. Приднестровието с преобладаващо рускоезично население обявява независимост от Молдова. На територията на страната са разположени части на 14-та руска армия, които оказват военна и икономическа подкрепа на режима в Приднестровието, наричайки себе си мироопазващи сили. Международната общност смята Приднестровието за част от Молдова. 

На срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Истанбул през 1999 г. Русия обеща да изтегли войските и оръжията си от молдовска територия до 2002 г., но до момента не го е направила. 

Твърде вероятно е Руското военно командване да разчита на частите си в Приднестровието за да ги свърже с тези от Крим и Донбас по южната и западната граница на Украйна, а самата Молдова да е следваща цел на Путин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

17.03 2022 в 18:43

Путин дали знае?

-8580

5

Приднестровието е рай за някакви бедни секстуристи от Европа. Иначе като живот е около 30години назад от другата част на Молдова. Клана на сина на бившия президент държи абсолютно цялата индустрия там и мечтата на всеки е да избяга както в Донецк.
Това ли е освобождението на Лилипутин?

3714

4

GB

17.03 2022 в 15:44

Приднестровието си е на Молдова, както Крим и Донбас на Украйна, както Кърджали, Добруджа, Шопско и Пиринска Македония - на България.

3714

3

GB

17.03 2022 в 15:41

"Русия е поела ангажимент когато Украйна си е дала атомните оръжия през 1994 година да не накърнява териториалната й цялост..."
Допълвам: не просто да не накърнява, а дори да е гарант за териториалната цялост и суверенитета на Украйна! Гарант! Който нахлува и избива масово наред хората

106

2

Веселин Илиев

17.03 2022 в 14:14

Ами да се проведе референдум в Приднестровието, ако искат Молдова, Молдова...ама там ще трябва да проговорят румънски и да минат на латиница.

2550

1

alfakentavur

17.03 2022 в 13:51

Русия... Русия е поела ангажимент когато Украйна си е дала атомните оръжия през 1994 година да не накърнява териториалнати й цялост.
Русия до последно твърдеше, че няма да напада Украйна.
Какво прави сега?
Русия е поела ангажимент до 2002 г. да си махне войската от Приднестровието, а 20 години по-късно войските още са там.
Русия забрани всички свободни медии и остави само държавните, които сеят лъжи и пропаганда 24/7.
Русия...
 
X

Подкастът на OFFNews