Моят донос. Руснаците пощуряха по приложение топене на съседи и приятели по телефона

Красимир Крумов 11 август 2023 в 09:19 14128 3

Снимка Google Play

Приложението е изтеглено над 10 хиляди пъти, а всеки втори го е използвал да донесе срещу някого.

Руски хакер, емигрирал в Европа, създаде приложението "Моят донос". Според самия създател програмката била направена на шега, но за негово изумление сънародниците му я харесали и започнали да я използват по предназначение – в съответствие с най-добрите традиции от съветско време – да информират полицията за действията на своите съседи, роднини и приятели.

"„Моят донос” е мобилно приложение, което помага на гражданите да правят неанонимни или анонимни доноси за нарушения и незаконни действия. Приложението дава възможност на гражданите да изпращат текстово описание на нарушението. Администраторите могат да прегледат доносите и да предприемат съответните действия. Това приложение улеснява живота на гражданите и помага за създаването на безопасна и чиста обществена среда. Тя позволява на хората да действат и да променят средата си без страх от последствия", се казва в описанието на програмката в Google Play. 

Откакто приложението се появило преди половин година, то е било изтеглено 10 хиляди пъти, а повече от 5 хиляди потребители вече са я използвали ефективно за да направят донос, съобщава агенция УНИАН.

Половината от доносите се отнасят за съседи и приятели, а всеки четвърти сигнал е с много подробно описано прегрешение и съдържа конкретни лични данни. Така например жена написала общо шест доноса и всичките шест се отнасяли за бившия й партньор.

Обект на доноси са и граждани, които са си позволили да се изразяват критично за руския диктатор Владимир Путин.

"Моля ви да изпратете Алексий да служи в специалната военна операция. Вие се опитахте да му изпратите две повиквателни, но той ги пренебрегна. Препоръчвам на държавните служби да му изпратят електронна призовка. Този човек има боен опит в Чечня", пише възмутен руснак.

"Толкова млад човек, а вече срещу политиката на Путин. Призовава всички руснаци да свалят оръжието и да се предадат в плен в Украйна. Къде сте? " – пише друг бдителен грагданин..

„Крещеше на сина си, че Путин щял да ни замъкне всичките в Хага “, донася друг информатор.

Както отбелязва Униан, повечето от доносите, които съдържат подробна информация и лични данни, могат да бъдат причина за образуване на дела по членове за дискредитиране на руската армия.

Напоследък в Руската федерация рязко се увеличи броят на делата, свързани с дискредитиране на армията. Руснаците масово пишат сигнали до полицията и ФСБ, а сигналите са насочени както към съседи и роднини, така и към напълно непознати.

Обвиненията включват от говорене за войната в Украйна и против нея до слушане на украински песни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

12.08 2023 в 09:47

Това приложение не звучи като да е създадено на шега. Ни най-малко.

12078

2

edin slep

11.08 2023 в 11:09

И тук растяхме с - Тихо, да не чуят комшиите. Доносите са били масови и в третия райх. Всяка диктатура обича доносите, не е до народ.

1000

1

Зла свекърва

11.08 2023 в 10:18

Безумни същества. С бързи крачки тичат към положението, в което са севернокорейците.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика