МО в Москва съобщи за нов ''жест на добра воля'', след това изтри новината

OFFNews 13 ноември 2023 в 12:01 3593 1

тасс
Изтритата новина в ТАСС.

Редица прокремълски пропагандни медии, позовавайки се на руското министерство на отбраната, съобщиха, че руската армия е решила да заеме „по-изгодни позиции“ в Херсонска област. Става въпрос за групировката Днепър, която е дислоцирана на левия бряг на голямата река.

Съобщения за отстъпление на окупационните части публикуваха и пропагандните официози ТАСС, РИА Новости и др. Те се позоваха на информация на Министерството на отбраната. Беше отбелязано, че войските се оттеглят към „по-изгодни позиции“ източно от Днепър. Твърди се, че това е решението на командването на групата Днепър въз основа на анализ на ситуацията на този участък от фронта.

Отбелязва се също, че след така нареченото „прегрупиране“ част от силите ще бъдат използвани за настъпление в други направления.

След няколко минути обаче новината за „прегрупирането“ внезапно изчезна от всички руски медии. Някои сайтове заявиха, че новината е публикувана „по погрешка“.

Според канала "Внимание, новини" е възможно руските пропагандни медии да са получили информация за прехвърлянето на войските от фалшив акаунт на руското министерство на отбраната, който вероятно се води от територията на Украйна.

В същото време проектът ВЧК-ОГПУ заяви, че пропагандистите случайно са изразили това, за което руснаците се готвят от средата на октомври. В Геническ започна подготовката за разполагане на миграционни отдели на отдела за вътрешни работи на Херсонска област, които получиха заповед за спешна евакуация от района на Каховка.

Когато руснаците губят позиции и са принудени да се оттеглят от определени позиции, новината се съобщава или като "жест на добра воля", или като "дислокация на по-изгодни позиции". Така беше обявено изтеглянето от Киевска и Сумска област, напускането на Херсон, Змийския остров и дори паническото бягство на солдатите от Харковска област. 

От Кремъл също коментираха публикуваната и след това изтрита новина и препратиха въпросите към Министерството на отбраната.

„Знаете, че ние не коментираме самия ход на военните действия и състоянието на нещата на бойното поле по време на специалната военна операция. Това все още е прерогатив на специалистите, професионалистите – тоест на нашите военни. И в този случай ние също смятаме, че само нашите военни могат и трябва да коментират ситуацията“, каза говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Според последните информации от страна на Института за изследване на войната ВСУ са успели да прехвърлят вече значителни сили на левия бряг на Днепър в Херсонска област и в района вече има единен плацдарм, оборудван с артилерия и тежка техника, който създава сериозни проблеми на руските сили в района.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

13.11 2023 в 14:24

Ако не днес, то утре.
Плацдарма на украинците, започнат при Антоновския мост на Днепър, постепенно но неотвратимо се разширява всеки ден. Вчера се спомена от различни източници (вкл. руски военни блогери), че на плацдарма е прехвърлена и украинска тежка бойна техника.
Рашките пък прехвърлиха по-боеспособните си (все още) части от там към Авдеевка в маниакалното си желание да я завладеят с цената на всичко, което пък допълнително отслаби фронта им с/у десанта на украинците. ✊