Многохиляден митинг в Истанбул в подкрепа на Газа

OFFNews 01 януари 2024 в 17:13 1636 3

митинг

Снимка БТА/АП

Митинг в Истанбул

Стотици хиляди хора в Истанбул отбелязаха първия ден на новата 2024 година с грандиозен митинг шествие в подкрепа на палестинците.

След утринния намаз (мюсюлманска молитва, изпълнявана пет пъти дневно) на разсъмване в джамиите "Ая София" ("Света София"), "Султанахмет", "Сюлеймание", "Йени джамии" ("Новата джамия"), джамията на площад "Таксим" и др. много хора с турски и палестински знамена и плакати с надписи на турски и арабски език в подкрепа на палестинците и заклеймяващи Израел се отправиха към моста "Галата" между Босфора и Златния рог.

По информация на сайта "Хаберлер" в демонстрацията са се включили 250 хиляди души. Проявата се организира по инициатива на 308 неправителствени организации, представляващи преди всичко консервативните среди, начело с фондацията ТЮГВА, обединени в платформата "Национална воля".

Около 200 рибарски лодки подкрепяха митинга откъм морето.

Сред участниците фигурираха министри, политици, популярни обществени личности. Заради проявата мостът "Галата" и транспортните артерии в голям район на мегаполиса бяха затворени за движение.

Под наслов "Милост за нашите мъченици, подкрепа за Палестина, проклятие за Израел", митингът бе свикан с цел да осъди действията на Израел в Газа и да демонстрира солидарността на турския народ с палестинците, но също така и да заклейми тероризма на Кюрдската работническа партия (ПКК) след убийството на 12 турски войници в Северен Ирак наскоро.

Шествието започна с четене на Корана и масова заупокойна молитва, по време на която бяха прочетени и имената на загиналите турски войници, изброени на инсталираните на моста екрани. По време на проявата бяха издигнати огромни турски и палестински флагове.

Бившият министър на отбраната Хулуси Акар, сега депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Селчук Байрактар, ръководител на турската отбранителна компания „Байкар“ и зет на турския президент Ердоган, Берат Албайрак, другият зет на Ердоган и бивш министър на финансите, както и синът на Едоган Билал Ердоган, президент на фондацията, организатор на шествието, произнесоха речи.

В словата си те осъдиха остро Израел, обвинявайки го, че провежда политика на държавен тероризъм срещу палестинците в ивицата Газа, и подчертаха, че турският народ ще продължи с всички средства да бъде солидарен с палестинската кауза. В голяма част от речите са акцентира също и върху борбата на турската армия срещу терористите от ПКК в рамките на операцията "Лапа-ключ" в Северен Ирак.

С възгласи ”С теб сме, Палестина“, "Проклет да си, Израел", “Ще изкореним терора на ПКК“ участниците подкрепяха ораторите.

Стотици хиляди полицаи охраняваха проявата, която продължи докъм обяд.

Близки до правителството медии определиха шествието за "историческо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

01.01 2024 в 23:29

Подкрепят ги, защото са мюсюлмани. Нищо друго не ги интересува. Всякаква критична мисловна дейност е спряна или никога не е съществувала.

1000

2

1952

01.01 2024 в 22:22

Живеем в опасно време.

12035

1

Anton Donchev

01.01 2024 в 22:02

Какво са правили убитите турски войници в Северен Ирак? Нека позная, същото, което правят руските zолдати в Украйна.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика