Младеж под карантина, излязъл навън 30 минути по-рано, отнесе над 1000 долара глоба

Бизнесмен от Сингапур отнесе 6 седмици затвор, отишъл да яде чорба, вместо да стои вкъщи

OFFNews 30 април 2020 в 15:55 3558 0

Млад мъж от Сингапур, който е нарушил само с 30 минути крайния срок на карантината си, отнесе глоба от повече от 1000 долара. За броени минути той притичал от дома си и отишъл да си купи традиционна местна закуска, но това не е попречило на местните власти да му наложат санкцията, съобщава Ройтерс. 

На островната държава вече са наложени много тежки санкции, целящи превенция на разпространението на заразата от коронавирус. Сингапур е известен със своите строги закони, както и със сериозното наблюдение за спазването им. 

Строгият режим на карантината, както и проследяването на контактните лица дава добри резултати в борбата с инфекцията.

Въпреки това конкретният случай звучи доста краен.

В средата на март 22-годишният Тай Чън Ксиен, който е финансов съветник в една от най-големите азиатски застрахователни компании, е поставен под карантина в дома си, след като е имал контакт със заразен. Само 30 минути преди да изтече забраната му за излизане, той се отправил към най-близкия магазин, където според местните медии е отишъл да си купи вид плодов хляб, популярен в Югоизточна Азия. 

Докато мъжът се хранел, служител, следящ за спазването на карантинните мерки го потърсил по телефона, за да го провери дали си е вкъщи. Тай обяснил, че е напуснал дома си, за да си купи храна, защото е гладен. 

"По време на този критичен етап от борбата срещу COVID-19, всичко играе важна роля. Лицата, които са под домашна карантина  или има други мерки, които трябва да спазват, са длъжни да се съобразяват с тях", коментира заместник-прокурорът Норман Йю по повод на случката.

Според него Тай се върнал бързо у дома, което води и до малък риск от предаване. Въпреки това младежът отнесъл глоба от 1500 сингапурски долара (1063 американски долара).  

Съгласно Закона за заразните болести, наказанията за такива нарушения могат да достигнат до 10 000 щатски долара или лишаване от свобода от шест месеца, като нарушителите могат да бъдат санкционирани и с двете. 

По-строго наказание беше наложено на 33-годишния бизнесмен Алан Там Ксианг Шен, който наруши своята карантина, за да яде супа от свински ребра, популярна в Сингапур и Малайзия.

Той е бил поставен под карантина в средата на март, когато се завърнал от Мианмар. Още същата вечер при пристигането си бизнесменът вместо да се прибере вкъщи, се качил на автобус и отишъл в заведение, където да похапне от местния специалитет. 

Според прокуратурата в Сингапур тази постъпка е била рискова и Алан Там Ксианг Шен бил пратен за шест седмици в затвора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!