Млад мъж, заподозрян в планиране на терористична атака срещу евреи, е арестуван в Отава

OFFNews 17 декември 2023 в 12:41 2721 0

атака

Снимка Getty images

Над Средот се вие дим.

Националната полиция на Канада съобщи, че в Отава е арестуван млад мъж, на когото са повдигнати обвинения по членове за тероризъм заради предполагаеми нападения срещу евреи.

Арестуваният е обвинен в улесняване на терористична дейност чрез предаване на инструкции за изработване на експлозиви, съобщава агенция АП, като се позовава на изявление на Кралската канадска конна полиция. Срещу него са повдигнати и обвинения, че умишлено е инструктирал лице да извърши терористична дейност срещу "лица от еврейска националност".

Не се съобщават името, възрастта и други подробности за самоличността на заподозрения. В съобщението се казва, че допълнителна информация за младия мъж не може да бъде оповестена поради възрастта му.

"Бях шокиран да науча подробностите за планираната атака срещу еврейската общност в Отава. През последните седмици се наблюдава нарастване на антисемитизма в Отава", написа кметът на Отава Марк Сътклиф в социалната мрежа X. - Благодарен съм и изпитвам облекчение, че в този случай чрез активна разследваща работа полицията успя да осуети тези планове, преди да се осъществят."

Канадската национална полиция обръща внимание на тревожната тенденция "за увеличаване на насилствения екстремизъм и използването на интернет за терористични цели", особено сред младите хора.

Много официални лица алармираха за увеличаване на престъпленията от омраза срещу еврейските общности след кървавото нападение на Хамас на 7 октомври, което предизвика войната между Ивицата Газа и Израел, напомня Би Би Си.

Кметът на Отава заяви, че градската полиция ще продължи да патрулира в синагогите и други еврейски институции.

"В нашето общество няма място за омраза, расизъм и насилие. Трябва да продължим да работим заедно и да направим всичко възможно, за да направим града ни безопасен за всички", посочва Марк Сътклиф.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки