Митрофанова: Американците са поставили задача Русия да бъде изтласкана от България

Делото срещу лидера на Русофили Николай Малинов показвало, че София следва антируски курс

OFFNews 03 октомври 2021 в 15:51 9904 3

Американците очевидно са поставили задачата Русия да бъде изтласкана от всички сфери на българския живот. Това казва посланикът на Москва у нас Елеонора Митрофанова в интервю за РИА Новости.

"Мисля, че това не е напълно независима история, разбира се, за София. Кой от Големия брат стои зад тези изгонвания (на руски дипломати)? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкана Русия от всички сфери на български живот “, каза тя.

Според нея Вашингтон няма да може да постигне тази цел, тъй като двете страни са свързани с връзки на духовно родство и общо историческо минало.

Митрофанова допълва, че е малко вероятно страните да достигнат нивото на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения.

Напоследък България няколко пъти е експулсирала руски дипломати. В края на март двама служители на посолството бяха обявени за персона нон грата, на което Москва отговори огледално. В края на април София обяви персона нон грата за руски помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия при бомбардировките в складове в България.

Митрофанова коментира и обвинението за шпионаж срещу ръководителя на движение "Русофили" в България Николай Малинов. Според нея то подсказвало, че София следва антируски курс.

„Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова и неоснователно. За съжаление, то подсказва, че София следва антируски курс“, казва тя.

Посланикът на Москва отбеляза, че тъй като сега Малинов ще бъде номиниран за президент на България, не трябва да има съдебни заседания по неговия случай по време на президентската кампания.

"Ние като посолство наблюдаваме целия процес срещу Малинов. Нашият дипломат беше на първото съдебно заседание. Считаме обвиненията за безпочвени и се надяваме съдът да изясни всичко безпристрастно“, подчертава Митрофанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

3

Пустиняк

08.10 2021 в 06:48

С издаването и разпространението на следвъзрожденската публицистика ва Раковски, З. Стоянов, Евгени Утин, архимандрит Методи Кусев и др., преамбюлите на Цариградската конференция и Сан Стефанския мирен договор, Двевниците на Ламсдорф и най-задръстените русофили като тези от ОффНюз почнаха да си отварят очите за изконно българофобската и зловредна политика на Русия към България. Руската миграция и стремежът на руснаците да напуснат по всякакъв начин Русия в посока ЕС и САЩ, говорят категорично за синуацията в Русия. В борбата между празния хладилник и цветния телевизор печели винаги хладилника.

10212

2

Човека

04.10 2021 в 13:15

Не са американците. Българите сме си поставили задача Русия да бъде изтласкана от България!

-1580

1

Bace7

03.10 2021 в 21:07

НП Митрофанова е редно да се доизкаже. Страните от бившия Източен блок бяха приети в НАТО и ЕС спо настояване на САЩ, и изначално с мълчаливото съгласие на СССР/Русия. А после се задруса голямото народно хоро на подклажданата от задокеанските играчи русофобия. 3-та Българска държава като цяло не е имала самостоятелна политика, с изключение на редки, случайни проблясъци. Днешната т.нар. външна политика на страната е резултат от изключително слабата дипломация на ЕС, в която се ширят основно неизбрани демократично, бездарни, корумпирани чиновници-бюрократи, назначени под масата всякакъв сорт лобита. Само давам пример, вместо да дофинансират с 50млрд евро източници на безкрайна и чиста енергия като реакторите ITER, те ни пробутват съмнителни "зелени сделки" за трилиони, и денонощно промиват мозъците на раята каква убост ги чака.