Министерството на финансите на САЩ блокира тръст на Сюлейман Керимов

Бизнесменът от най-близкото обкръжение на Путин управлява чрез Heritage активи от над 1 млрд. долара

OFFNews 30 юни 2022 в 22:00 2875 2

Керимов

Снимка Архив

Сюлейман Керимов

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ блокира тръста Heritage, свързан с руския бизнесмен Сюлейман Керимов. Това се посочва в изявление на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ, цитирано в телеграм канала на "Медуза".

Регистрираният в Делауеър тръст управлява американските активи на Керимов на стойност над 1 милиард долара, съобщи OFAC.

Тръстът е създаден през юли 2017 г. - преди Сюлейман Керимов да бъде включен в списъка със санкционираните от САЩ. Средствата са вложени чрез две чуждестранни компании, свързани с Керимов.

По-късно парите са инвестирани в големи американски публични и частни компании и са управлявани от редица американски инвестиционни дружества и посредници, се казва в изявление на финансовото министерство.

Според МФ Керимов и неговите пълномощници са използвали фиктивни компании, за да извършват транзакции, като са прикривали участието си в тръста.

Връзката на Керимов с Heritage Trust е установена след задълбочено разследване, се казва още в изявлението на Министерството на финансите.

През 2021 г. руското издание Forbes оценява състоянието на Сюлейман Керимов и семейството му на 15,8 млрд. долара (10-о място в списъка на най-богатите бизнесмени в Русия). Керимов, който е член на Съвета на федерацията от Дагестан от 2008 г., и членове на семейството му са основните собственици на златодобивната компания Polyus.

Керимов е под санкциите на САЩ от юли 2018 г. Той е включен в списък на длъжностни лица и бизнесмени, "особено близки до Путин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

2

Kиро Ванкувара

01.07 2022 в 11:51

ШАЩ продължават да наливат масло в огиня.. Фалитът им е факт и са в будна кома, до началото на нова война която се надяват да спечелят и на репарациите, ще смучат без право с всичка сила .. Но има и друг вариант на който Индианците ще благодарят на всички техни богове.
Съжелявам всички които са вярвали в тази мечта утопия демокрация, аз също се самосъжелявам!

3189

1

Гроздан

30.06 2022 в 23:38

Честито! Сюлейманчо гладен няма да остане, но ще пусне малко кръв