Министърът на отбраната на Гърция: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

OFFNews 06 април 2023 в 21:15 2174 0

Снимка БТА

Никос Панайотопулос и Олексий Резников.

Гърция обеща военна помощ на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, но официални лица предупредиха, че страната трябва да запази голяма част от произведеното в Русия оръжие за собствените си отбранителни нужди, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников посети Атина в четвъртък в рамките на редовните си срещи с официални представители на страните от НАТО. В Гърция получи обещания за още тежки огнестрелни оръжия и боеприпаси за стрелково оръжие, достъп до гръцки болници за ранени военнослужещи и допълнителни бойни машини на пехотата БМП от съветската епоха.

Гърция „ще окаже всякаква подкрепа на Украйна на този много важен, решаващ етап от войната“, заяви министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос по време на съвместна изява с Резников. „Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо – това е много ясна позиция, която сме заели от самото начало“, посочи той.

Военнослужещи заявиха, че Гърция е предоставила и инструктори за специалните сили и танкисти на Украйна като принос към мащабните усилия за военна помощ, водени от Съединените щати и техните съюзници.

Русия, която традиционно поддържаше тесни връзки с Гърция преди войната в Украйна, в продължение на десетилетия доставяше оръжия за членката на НАТО, включително ракетната система за противовъздушна отбрана С-300. Москва прекъсна близките си контакти с Атина заради подкрепата в полза на Украйна.

Панайотопулос каза, че Гърция няма да предостави никаква военна помощ, която би могла да компрометира собствената ѝ отбрана. Той заяви това в парламента в навечерието на посещението на Резников, и подчерта, че плановете за снабдяване с основни оръжия остават непроменени въпреки неотдавнашното размразяване на напрежението със съседна Турция, която също е член на НАТО.

Министърът каза, че танкове „Леопард“, произведени в Германия, не може да бъдат предоставени.

„Слуховете се разпространяват с пълна сила: че ще изпратим изтребители и С-300, и това, и онова. За Бога!“, каза той пред депутатите. „Даваме това, което можем да дадем, но нищо, което би отслабило дори най-малко собствените ни отбранителни способности предвид предизвикателства на националната ни сигурност.“

Резников заяви, че Гърция е предложила помощ на Украйна, за да интегрира по-успешно военноморските си сили в НАТО.

„След тази война, след победата на Украйна в тази война, заедно с нашите партньори ще продължим да развиваме отбранителните си способности“, каза Резников.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!