Министър-председателят на Йордания подаде оставка под натиска на протести

OFFNews 04 юни 2018 в 14:59 3417 0

Снимка AP

Министър-председателят на Йордания Хани ал Мулки подаде оставка след няколкодневни протести срещу повишаването на данъците и цените, предадоха AFP и Би Би Си.

Протестиращите обявиха, че новите данъци, подкрепени от Международния валутен фонд, удрят бедните хора в страната и средната ѝ класа.

Последните вчерашни демонстрации бяха най-големите от години насам, с хиляди протестиращи по улиците на столицата Аман. При тях се наложи полицията да използва сълзотворен газ и да блокира пътища.

В този контекст крал Абдула Втори привика премиера в двореца днес и това породи слуховете, че се готви смяна.

Снимка: AP

Икономическите мерки се предприеха под натиска на МВР за реформи и ограничения, за да се спре растящият държавен дълг. Икономическият спад, растящата безработица и притокът на бежанци поставят страната в силно затруднена ситуация. Недоволството от хората пък избива, защото жителите на страната са убедени, че част от причината за проблемите е корупцията. Те поискаха краля да отмени повишението на данъците, за чието запазване Мулаки настоява. Кралят има последната дума. Той вече отмени увеличението на цените на горивата за Рамазан (той приключва в средата на юни).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови