Милорад Додик критикува новия черногорски президент заради Сребреница

OFFNews 08 април 2023 в 20:29 1386 0

Снимка БТА / АР

Новоизбраният президент Яков Милатович

Босненският сръбски лидер Милорад Додик критикува новоизбрания президент на Черна гора Яков Милатович, който осъди геноцида в Сребреница, съобщава агенция Хина. Според Додик новоизбраният черногорски президент иска да спечели благоразположението на Сараево и води антисръбска политика.

В интервю за „Ал Джазира Болкънс“ в петък Яков Милатович заяви, че Международният трибунал за бивша Югославия се е произнесъл за Сребреница, като е „индивидуализирал“ геноцида, извършен от босненските сръбски сили под командването на Ратко Младич през юли 1995 г. Милатович осъди геноцида в Сребреница, както и престъпленията, извършени от пронацисткия усташки режим в Хърватия в концентрационния лагер Ясеновац, и в Пива и Велика в Черна гора по време на Втората световна война. Новоизбраният черногорски президент припомни също, че парламентът в Подгорица е приел резолюция за геноцида в Сребреница.

По-рано през седмицата президентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина Милорад Додик поздрави Милатович за избирането му за държавен глава. Сега обаче той го критикува заради изявлението за Сребреница, отбелязва Хина.

Според Милорад Додик споменаването на присъдите на Международния трибунал, без да се отбележат големите страдания на сърбите във и около Сребреница и отказа на сърбите да приемат престъпление, което не са извършили, показва, че Милатович е избрал да търси благоразположението на Сараево без да се колебае да обиди сърбите и Република Сръбска. Президентът на босненската Република Сръбска каза още, че Яков Милатович продължава линията на антисръбска политика в Черна гора, която е смятал, че е била победена на последните избори.

Додик каза, че следващия път, когато сърбите гласуват на избори в Черна гора, трябва да знаят за кого и за каква политика гласуват. „Този път те ясно гласуваха срещу Джуканович, а не за Милатович“, коментира още Милорад Додик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика