Милиардерът Мелниченко се спаси от санкции като предостави на жена си контрола върху 2 от най-големите компании в света

Той е сред бизнесмените, които се срещат с Путин в деня, когато Русия нападна Украйна, за да обсъдят евентуалното въздействие на очакваните санкции

OFFNews 28 май 2022 в 13:23 14797 3

Мелниченко

Снимка Luxurylaunches.сом

Андрей Мелниченко и съпругата му.

Руският милиардер Андрей Мелниченко намери изключително прост начин да защити активите си от ударите на европейските санкции. Той просто предоставил контрола върху две от най-големите компании в света за добив на въглища и производство на торове на ... съпругата си. И това според трима души, запознати със случая и цитирани от Ройтерс, се е случило буквално ден преди Мелниченко да бъде включен в санкционните списъци на ЕС.

Бизнесменът, натрупал състоянието си в енергийната индустрия на Русия в годините след разпада на СССР, прехвърлил акциите на въгледобивната компания СУЕК (SUEK) и концерна за производство на торове "Юрохем груп" (EuroChem Group) на 8 март, навръх 50-тия си рожден ден, на Александра Мелниченко и така й дал пълен контрол върху двете компании.

До този ден милиардерът управлявал двете компании посредством верига от тръстове и корпорации от Москва и Цуг в Швейцария до Кипър и Бермуда, разкриват правни документи, видени от Ройтерс.

От 2006 г. насам съпругата на Мелниченко е втора в списъка на действителните собственици на двете компании според доверителни документи, споделят тримата запознати източници, които са пожелали да запазят анонимност, тъй като не им е разрешено да говорят публично за активите на двойката. Това означава, че тя би наследила компаниите, ако съпругът й умре, казват те, цитирани от БТА.

След избухването на войната в Украйна Мелниченко започнал да се опасява, че ще попадне в списъците на санкционираните от ЕС бизнесмени и на 8 март уведомил членовете на борда на двете компании, че се оттегля като собственик. Това веднага задействало верига от промени в документацията, все едно че Мелниченко е починал, и съпругата му станала собственик на компаниите.

Бизнесменът и жена му не бяха открити от Ройтерс за коментар по случая. Говорител на базираната в Русия СУЕК не отговори на изпратените запитвания за коментар. Базираната в Швейцария "Юрохем" потвърди, че Александра Мелниченко е заменила съпруга си като действителен собственик.

"След напускането на нейния основател основната действителна собственост върху тръста, притежаващ 90-процентен дял в глобалната компания за торове, автоматично премина във владение на съпругата му", се казва в изявление на компанията пред Ройтерс.

За ролята на Александра Мелниченко в "Юрохем" пръв съобщи швейцарският ежедневник "Тагес анцайгер". Ролята й в СУЕК, промените в собствеността и други важни подробности излизат едва сега на бял свят.

Мелниченко, който основа СУЕК и "Юрохем" преди две десетилетия, беше по данни на сп. "Форбс" осмият най-богат човек в Русия за миналата година със състояние от около 18 млрд. долара.

На 9 март ЕС санкционира Мелниченко заради близките му отношения с Кремъл като част от опита на Запада да накаже руския президент Владимир Путин заради инвазията му в Украйна. Санкциите, които включват замразяване на активи, забрана за влизане в ЕС и забрана на европейски субекти да му осигуряват финанси, обаче не се отнасят за съпругата му и за двете им деца - дъщеря и син.

На 15 март Великобритания също включи Мелниченко, който е руснак, но е роден в Беларус, а майка му е украинка, в санкционните си списъци. На следващия ден същото стори и Швейцария.

В изявление до Ройтерс през март, след като му бяха наложени санкциите, бизнесменът окачестви войната в Украйна като "истински трагична" и се обяви за мир. Негов говорител посочи тогава, че Мелниченко няма "политически пристрастия".

Западът наложи мащабни санкции на руски компании и бизнесмени в опит да накара Москва да спре войната. Но някои санкционирани милиардери, като например Роман Абрамович и Владимир Евтушенков, вече бяха прехвърлили активите си на приятели и членове на семейството, което породи сериозни съмнения в ефикасността на този метод за оказване на натиск срещу Кремъл.

Мелниченко, който беше регистриран като жител на швейцарския алпийски курорт Санкт Мориц до преди да бъде санкциониран, разпореди прехвърлянето на компаниите от уединено място в подножието на Килиманджаро, където празнувал рождения си ден, според запознат източник.

Самолет “Боинг" 737, маркиран с отличаващо се "А" на фюзелажа си, известно като подписа на милиардера, кацнал в Танзания на 5 март от Дубай, сочат данни на сайта за следене на полети "Флайтрадар". Адвокат на Малниченко не отговори на изпратени му въпроси за пътуването до Килиманджаро.

Прехвърлянето на собствеността върху СУЕК и "Юрохем" се оказва със сериозни последици. След няколкоседмична проверка швейцарските финансови власти заключават, че двете компании могат да продължат да работят нормално, тъй като Мелниченко вече не е свързан с тях. До подобни изводи стигнали и регулаторните органи във Великобритания и Германия. И двата регулатора не са отговорили на исканията от страна на Ройтерс за коментар.

След приключването на проверките в края на април СУЕК и "Юрохем", чийто приходи за миналата година са съответно 9,7 и 10,2 млрд. долара, се оказаха в състояние да изплатят милиони по лихвите на своите облигационери. През последните седмици двете компании дори показали на своите западни клиенти и партньори документи с новата структура на собствеността, за да ги уверят, че могат съвсем законно да продължат бизнеса си с тях, споделят двама запознати източници.

Според швейцарския Секретариат по икономическите дела (SECO) нито СУЕК, нито "Юрохем" попадат под ударите на санкциите. SECO посочва, че доколкото е запознат, Мелниченко вече не е собственик на тръста, към който е принадлежал "Юрохем", по времето когато е бил санкциониран от ЕС и Швейцария. Секретариатът все пак е потърсил гаранции от компанията, че вече не предоставя средства на Мелниченко.

"Компанията и нейните управители гарантираха писмено до SECO, че спазват изцяло швейцарския санкционен режим и в частност, че санкционирани лица нямат достъп до финансови средства или други икономически ресурси", заяви SECO в отговор на запитване.

Швейцарските власти защитиха решението си да не налагат санкции на съпругата на Мелниченко и неговите бивши компании с аргумента, че и ЕС не го е сторил. "В този случай направихме точно това, което направи и ЕС", заяви в сряда по швейцарската телевизия министърът на икономиката Ги Пармелен.

По думите му Швейцария се опасява, че евентуално санкциониране на "Юрохем" във време, когато цените на торовете постоянно растат, би оказало катастрофално въздействие върху селскостопанските пазари. По данни на ООН през миналата година компанията е произвела над 19 млн. метрични тона изкуствени торове, което е около 10 на сто от глобалното производство.

Европейската комисия заяви, че няма информация за прехвърлянето на активите на Мелниченко на неговата съпруга. Комисията допълни, че се стреми да затвори вратичките, позволяващи на компании и индивиди да заобикалят санкциите. По-рано тази седмица Брюксел излезе с предложение за криминализиране на всякакви действия, чиято цел е заобикалянето на санкциите, включително с прехвърлянето на активи на членове на семейството.

Математик с мечти да стане физик, Мелниченко напуска университета, за да се впусне в хаотичния и често смъртоносен свят на постсъветския бизнес. Той основава банка МДМ, но през 90-те години на 20 век, все още е твърде незначителен, за да се включи в приватизацията по времето на президента Борис Елцин, когато имуществото на бившата суперсила преминава в ръцете на шепа олигарси с огромно политическо и икономически влияние.

Впоследствие Мелниченко се ориентира към изкупуването на въглищни и торови компании, често изпаднали в затруднение, което го прави един от най-богатите хора в Европа. При обявяването на санкциите срещу него ЕС посочи, че той "принадлежи към най-влиятелния кръг руски бизнесмени, поддържащи близки отношения с руското правителство".

Мелниченко е сред няколкото десетки бизнесмени, които се срещат с Путин в деня на нападението на Украйна, за да обсъдят евентуалното въздействие на очакваните санкции, а това разкрива близките му връзки с Кремъл, посочва ЕС в санкционните си аргументи от 9 май.

В специално изявление на 10 март СУЕК и "Юрохем" официално обявиха, че техният основател е напуснал позициите си в бордовете и на двете компании.

По това време говорител на Мелниченко отрече бизнесменът да принадлежи към вътрешния кръг на Путин и посочи, че той възнамерява да оспори санкциите в съда. На 17 май бизнесменът внесе иск в Общия съд на ЕС срещу наложените му санкции, сочат данни от съда.

Междувременно на 12 март Италия конфискува суперяхтата на Мелниченко – дългата 143 м "Сейлинг яхт А" (Sailing Yacht A), пусната на вода от корабостроителницата в Кил, Германия, през 2015 г. и оценявана на около 530 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

3

Гражданин

28.05 2022 в 16:23

Спасил се за сега. Или си мисли, че се е спасил. Нищо не пречи и жена му да бъде включена в санкциите.

10298

2

AntiZ

28.05 2022 в 13:47

Боклуци нещастни!Само далавери са им в скапаните руски глави! Няма отърване от тази напаст! Целият им бизнес е мръсен от игла до конец!

2550

1

alfakentavur

28.05 2022 в 13:41

На следващия етап включват и жена му и голямото спасяване.
На по-следващия етап ще прочетем, че застрелял жената и детето си, а после се самоубил.