Мианмар: Простреляна жена се бори за живота си в Нейпидо, принцеси протестират в Янгон

OFFNews 10 февруари 2021 в 11:53 1692 0

Снимка twitter

Жена се бори за живота си, след като е била простреляна по време на протестите срещу военния преврат в столицата на Мианмар Нейпидо, предаде Би Би Си. 

До инцидента се е стигнало след като полицията е използвала водни оръдия, гумени и стандартни куршуми, за да разпръсне демонстрантите. 

Във въздуха са били изстреляни предупредителни изстрели, някои от които обаче са ранили протестиращи, твърдят лекари от болницата в Нейпидо, цитирани от Би Би Си.

Те са заявили още, че по време на демонстрациите жена е била тежко ранена в главата, а друг протестиращ е получил наранявания в гръдния кош. 

Правозащитни организации и медии твърдят, че жената е била простреляна. 

Според доклад на Human Rights Watch лекар от болницата е заявил, че част от мозъчната й активност е прекъсната, вследствие на куршум в главата. В момента жената се намира в реанимация.

Днес за пети пореден ден хиляди се събраха, за да протестират срещу преврата, който свали демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чи миналата седмица. 

В източната провинция на Мианмар Кая десетки полицаи се присъединиха към протестиращите. Според Myanmar Now те държат плакати, на които пише "Ние сме с хората" и "Ние не искаме диктатура".

Източник на Би Би Си твърди, че в демонстрацията са взели учатие над 40 полицейски служители, които са се опитали да защитят протестиращите от другите полицаи. 

В Янгон група от млади дами излезна на шествие, облечени в бални рокли. Те нарекоха своята инициатива "протест на принцеси".

"Ние искаме да покажем, че младите момичета също се обединяват срещу военното управление", споделя една от участничките в шествието, цитирана от Frontier Myanmar.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови