Мианмар осъди американски журналист на 11 години затвор

OFFNews 12 ноември 2021 в 09:38 1391 0

Снимка Twitter/ @bryanFenster

Съдът на военната хунта в Мианмар осъди американския журналист Дани Фенстър на 11 години затвор, съобщи АФП.

Новината беше обявена от Frontier Myanmar - медията, за която работеше журналистът.

"Frontier Myanmar е дълбоко разочарован от днешното решение на съда да осъди главния ни редактор Дани Фенстър по три обвинения и да наложени присъда лишаване от свобода за 11 години", пише в изявлението на изданието.

Фенстър беше арестуван при опит да напусне страната. Малко след това той беше обвинен в незаконно сдружаване, подстрекателство срещу военните и нарушаване на визовия режим.

От задържането си той е държан в затвора Инсейн в Янгон. Журналистът е обвиняем още и за бунт и тероризъм, за които се предвижда доживотен затвор. Тези обвинения му бяха повдигнати преди няколко дни.

Хунтата в Мианмар пое властта след преврат през февруари. Последва силен натиск върху опозиционните медии и арести на десетки журналисти. При смяната на властта над 1200 души бяха убити, показват данните на местна мониторингова група.

Присъдата идва дни след като бившият американски дипломат и преговарящ за заложници Бил Ричардсън се срещна с шефа на хунтата Мин Уанг Хлаинг в столицата Найпидо. Това посещение беше изтълкувано като вид признаване на властта на новите управляващи.

Ричардсън отказа да даде повече подробности за срещата, само обясни, че Държавният департамент на САЩ го е помолил да не повдига случая на Фенстър по време на посещението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови