Международният трибунал: Шешел оправдан по всички обвинения

OFFNews Последна промяна на 31 март 2016 в 13:06 2821 15

Шешел

Снимка ТАСС

Воислав Шешел

Международният трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) обяви Воислав Шешел за невинен по всички точки от обвинението, предаде ТАСС.

„По такъв начин Шешел след произнесеното решение е свободен човек“, постанови председателстващият съдия Жан-Клод Антонети. Шешел е лидер на Сръбската радикална партия. Той не присъстваше в съдебната зала и се намира в Белград по здравословни причини.

Воислав Шешел бе обвинен за престъпления по време на въоръжените конфликти на Балканите през 1991 - 1993 година. Обвинението включваше общо 9 точки, свързани с престъпления срещу човечеството, нарушения на законите и обичаите на войната в Босна и Херцеговина, Хърватия и автономна провинция Войводина (Сърбия).
Произнасянето на присъдата се проведе без обвиняемия. Шешел в момента е в Белград, защото през 2014 г. беше освободен от МНТБЮ по здравословни причини.
Прокуратурата поиска той да бъде осъден на 28 години затвор. Шешел отрича обвиненията, но, според източници, очаквал да получи 25 години затвор. Лидерът на сръбските радикали твърди, че съдът в Хага има политически, а не юридически характер и, че повечето от сърбите, които са държани там, са невинни.

След произнасянето на съда Шешел обяви, че ще иска компенсация от 14 млн. евро, за времето през което е бил задържан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2016 в 09:29

Тия 1000 знака доникъде не стигат за коментар.

Да не забравяме и че през пролетта на следващата 1991 Шешел заплаши да разруши словенската АЕЦ Кръшко. А също и да нанесе ракетни удари не само срещу Италия, но и срещу Австрия, която тогава нито беше член на НАТО, нито беше член на натовската програма "Партньорство за мир".
Това вече не е борба срещу комунизма. Това е най-обикновен тероризъм.
Очевидно си най-много 20-30 годишен и си чувал за Шешел само от Уикипедия. Така че по-добре си спести тъпите лозунги и седни да се запознаеш с историята!

02.04 2016 в 09:28

Откога 2+2 е равно на 6? Все съм виждал глупави агитации, но тия дето измислят нова алгебра са от най-глупавите.

И не съм казвал, че Уикипедия е рубладжийски сайт. А че ЦИТАТЪТ В НЕЯ е от рубладжийски сайт - srpska.ru. Може и да съм тъп, но за разлика от теб поне мога да прочета коментар написан на български език.

Ако Шешел беше разрушавал комунистически символи през 1989 може би щеше да е герой. Но той се опитваше да го прави през 1990, когато вече бяха започнали промените и се провеждаха свободни избори. Затова написах, че обвинението му е криминално. Хем беше в затвора, хем участваше в президентските избори. Впрочем на онези избори спечели Милошевич, когото Шешел по-късно започна да подкрепя, така че тук не става дума за политическо преследване от тоталитарен режим.

01.04 2016 в 22:30

e-mil тъп си по рождение, пожелавам ти да изкараш и ти 6 кратки години в затвора. Човек разрушаващ комунистически символи и осъден по политически причини от комунистически режим е рубладжия?! Съвсем се обърка бе, келеш! За Уикипедия и Ню Йорк Таймс съм съгласен, че са рубладжии.Малкото достойнство в спалнята води до e-mil-стване

01.04 2016 в 22:30

e-mil тъп си по рождение, пожелавам ти да изкараш и ти 6 кратки години в затвора. Човек разрушаващ комунистически символи и осъден по политически причини от комунистически режим е рубладжия?! Съвсем се обърка бе, келеш! За Уикипедия и Ню Йорк Таймс съм съгласен, че са рубладжии.Малкото достойнство в спалнята води до e-mil-стване

01.04 2016 в 15:45

e-mil,
всичко, което си написал, но не си ли разбрал, че червените маргинали на форума трябва да си заслужат мизерния животец. Така, че каквото и да пишеш то ще бъде охулено. Те са двама-трима - или са на заплата, или са потомци на шумкари.

01.04 2016 в 07:06

Pif
"а дълги години е политически затворник поради намерена националистическа литература у него..."
----
Хайде, грантаджии, обявете го за рубладжия, комунист и т.н."

Първо, цитатът в Уикипедия е именно от рубладжийски сайт.
Второ, Шешел не прекарва "дълги години" в затвора. Веднъж лежи 2 години и после още 2,5. Третият път е само за месец и половина, и то за криминално обвинение (опит да разруши мавзолея на Тито) през 1990. Която присъда не му пречи да участва в президентските избори веднага след затвора.
Трето, това, че е националист не означава, че не е рубладжия. И ние си имаме изявен белокос националист, открито агитиращ за Москва, за което получава руски ордени.

31.03 2016 в 22:00

Е на това му се вика политическа присъда.

31.03 2016 в 19:44

"Еми никой не е застрахован от грешки."
-------------
Така е, но това точно не е грешка.

31.03 2016 в 17:18

Еми никой не е застрахован от грешки.

31.03 2016 в 15:27

Експлозията в най-голямото летище в Швеция

Щом и до Швеция стигнаха не е на добре

http://wpress.bg/index.php/worldn/item/1213-2016-03-31-shvetziya