Международният трибунал: Шешел оправдан по всички обвинения

OFFNews 31 март 2016 в 13:06 3422 15

Шешел

Снимка ТАСС

Воислав Шешел

Международният трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) обяви Воислав Шешел за невинен по всички точки от обвинението, предаде ТАСС.

„По такъв начин Шешел след произнесеното решение е свободен човек“, постанови председателстващият съдия Жан-Клод Антонети. Шешел е лидер на Сръбската радикална партия. Той не присъстваше в съдебната зала и се намира в Белград по здравословни причини.

Воислав Шешел бе обвинен за престъпления по време на въоръжените конфликти на Балканите през 1991 - 1993 година. Обвинението включваше общо 9 точки, свързани с престъпления срещу човечеството, нарушения на законите и обичаите на войната в Босна и Херцеговина, Хърватия и автономна провинция Войводина (Сърбия).
Произнасянето на присъдата се проведе без обвиняемия. Шешел в момента е в Белград, защото през 2014 г. беше освободен от МНТБЮ по здравословни причини.
Прокуратурата поиска той да бъде осъден на 28 години затвор. Шешел отрича обвиненията, но, според източници, очаквал да получи 25 години затвор. Лидерът на сръбските радикали твърди, че съдът в Хага има политически, а не юридически характер и, че повечето от сърбите, които са държани там, са невинни.

След произнасянето на съда Шешел обяви, че ще иска компенсация от 14 млн. евро, за времето през което е бил задържан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!