Меркел: Възходът на популистките партии е достоен за съжаление

OFFNews 26 май 2014 в 17:48 3705 14

Ангела Меркел

Възходът на популистките партии на изборите за Европейски парламент е забележителен и достоен за съжаление. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по повод успеха на крайните партии.

Националният фронт спечели изборите във Франция, а радикалната левица „Сириза“ - в Гърция. Британската Евроскептична партия за независимост на Обединеното кралство също има силен резултат, като изпреварва управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи.

Въпросът сега е как да върнем избирателите обратно. Смятам, че политика, насочена към конкурентоспособност, растеж и създаване на работни места е най-добрият отговор на разочарованието на хората, които са гласували за популистките и евроскептичните партии, допълни Меркел.

Необходим е курс на политика, който да достигне до хората. Защото това, което ги интересува преди всичко, е как ЕС се отразява на техния живот. Безработицата в някои държави е много висока, а това със сигурност значи, че доверието е по-ниско и това трябва да се промени през следващите 5 години, подчерта тя.

Меркел отбеляза, че се радва на резултатите на консерваторите както в Германия, така и в цяла Европа, въпреки че мандатите, които получиха на тези избори са с една пета по-малко в сравнение с изборите през 2009 г.

Доволни сме, че Християндемократическият съюз е най-голямата сила и че има значителна преднина пред социалдемократите. Доволни сме и че можем да дадем своя принос на ЕНП да бъде най-силната фракция.

Водещият кандидат на консерваторите в Люксембург Жан-Клод Юнкер трябва да стане следващият председател на Европейската комисия, категорична е Меркел.

За да се реши този въпрос обаче трябва да има разговори между ЕНП и социалистите, тъй като нито едните, нито другите получиха ясно мнозинство.

Разговори ще трябва да се проведат и по други въпроси, сред които проблема с безработицата и повишаването на конкуренцията, посочи Меркел.

Според предварителните резултати от изборите за Европейски парламент най-много гласове е получила Европейската народна партия – 28,23% или 212 депутати, като те са с 61 по-малко в сравнение с изборите през 2009 г. На второ място се нарежда ПЕС с 24,77% от гласовете или 186 депутати, които са с 9 по-малко в сравнение с изборите през 2009 г.

На трето място се нарежда Алиансът на либералите и демократите с 9,32% или 70 депутати, с 13 по-малко в сравнение с предишните избори, следван от Зелените със 7,32% от гласовете или 55 депутати, докато на миналите избори те са били 57.

Промяна има и в броя на местата в Европарламента - те са намалени от 766 на 751.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!